Francuskie rożki z pieczarkami

Francuskie rożki z pieczarkami

Francuskie rożki z pieczarkami

Składniki na 8 porcji:
ciasto francuskie
500 g pieczarek
2 średniej wielkości szalotki
mozzarella w zalewie
płaska łyżeczka suszonego tymianku
pół pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
masło klarowane
jajko lub woda z cukrem do posmarowania ciasta

Przygotowanie:
Pieczarki obierz i poobrywaj nóżki.
Kapelusze pokrój w plasterki, a nóżki posiekaj.
Szalotki obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę.
Posyp solą i przesmażaj mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli.
Dodaj pieczarki, suszony tymianek i smaż do czasu, aż odparuje woda z grzybów i zaczną się rumienić.
Gotowe pieczarki przełóż do miski i zostaw do lekkiego ostygnięcia.
Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój w małą kostkę.
Umytą i osuszoną natkę pietruszki posiekaj dość drobno.
Ser i natkę dodaj do pieczarek, dopraw solą i sporą ilością pieprzu.
Wymieszaj i w razie potrzeby jeszcze dopraw.
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, rozłóż na stolnicy lub desce do krojenia i przekrój wzdłuż na pół.
Każdą połowę potnij w kwadraty.
Powinno wyjść po 4 z każdej połówki.
Nakładaj farsz pieczarkowy na brzeg każdego kwadratu i sklejaj w trójkąty.
Możesz dodatkowo końcówki docisnąć widelcem.
Układaj na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i smaruj rozbełtanym jajkiem lub cukrem rozpuszczonym w wodzie.
Piecz  w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem do zrumienienia, około 15 minut.
Rożki smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego :).

Francuskie rożki z pieczarkami
Francuskie rożki z pieczarkami

2 thoughts on “Francuskie rożki z pieczarkami”

  1. Dziś zrobiłam te rożki dla przetestowania co to wyjdzie z tego no i efekt wręcz zjawiskowy 😊 Są naprawdę przepyszne !!!!Polecam wszystkim !!! A i tylko ja nie dałam tymianku, bo nie lubię 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *