Pieczone kotlety z kurczaka i pieczarek

Pieczone kotlety z kurczaka i pieczarek

Pieczone kotlety z kurczaka i pieczarek

Składniki:
350 g brązowych pieczarek
500 g filetu z kurczaka
2 średniej wielkości szalotki
½ małego pęczka natki pietruszki
50 g startego na dużych oczkach tarki parmezanu
jajko
bułka tarta
płaska łyżeczka czerwonej czubrycy
½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
oliwa

Przygotowanie:
Pieczarki obierz lub tylko oczyść i pokrój w plastry, trzonki również.
Szalotki obierz i pokrój w piórka.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj dość drobno (powinno być maksymalnie 2 łyżki).
Na patelni rozgrzej oliwę (do grzybów świetnie pasuje masło, więc jeśli możesz stosować tłuszcz zwierzęcy, to wybierz masło klarowane) i wrzuć piórka cebuli oraz pieczarki.
Przesmażaj od czasu do czasu mieszając, aż grzyby pięknie się przyrumienią, a szalotka zmięknie.
Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Filet z kurczaka obierz z ewentualnych błonek i pokrój na mniejsze kawałki.
Grzyby z cebulą i mięso przepuść przez maszynkę i przełóż do miski.
Dodaj surowe jajko, parmezan, natkę pietruszki i przyprawy.
Sukcesywnie dodawaj bułkę tartą, tylko tyle, by kotlety ładnie się formowały, ale uważaj by nie przesadzić z jej dodatkiem, bo staną się zbyt zbite i twarde.
Dokładnie i dość długo wyrabiaj masę.
Zwilż dłonie wodą i formuj kotlety podobnej wielkości.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Posmaruj papier oliwą i układaj na nim kotlety.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 – 190 stopni.
Kotlety świetnie smakują również na zimno. Smacznego :).

Pieczone kotlety z kurczaka i pieczarek
Pieczone kotlety z kurczaka i pieczarek

2 thoughts on “Pieczone kotlety z kurczaka i pieczarek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *