Schab duszony z cebulką

Schab duszony z cebulką

Składniki dla 2 osób:
4 niezbyt grube kotlety ze schabu bez kości
1 średniej wielkości cebula
suszony pomidor
łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki marmite lub łyżka sosu sojowego
liść laurowy
2 ziela angielskie
szczypta ziół prowansalskich
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka śmietany 30 %

Przygotowanie:
Schab oczyść z błony.
W rondlu rozgrzej na dużym ogniu olej i podsmaż kotlet z obu stron na złoty kolor.
Dodaj posiekaną cebulę, ząbek czosnku, pokrojony w cienkie paski pomidor i przyprawy.
Zalej wodą w takiej ilości, by przykryła mięso.
Duś na małym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Dodaj śmietanę. 
Podawaj z kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi. Smacznego :).

 

 

Schab duszony z cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *