Gulasz z piersi kurczaka i fasoli

Gulasz z piersi kurczaka i fasoli

Składniki dla 2-3 osób:
średniej wielkości pojedynczy filet z kurczaka
mała czerwona papryka
puszka czerwonej fasoli
spora szalotka
puszka krojonych pomidorów
łyżeczka suszonego oregano
około 10 listków świeżej bazylii
2-3 gałązki tymianku
papryczka chili – opcjonalnie
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
100 ml białego wytrawnego wina – opcjonalnie
1/2 łyżeczki mąki krupczatki
sól i pieprz
olej ryżowy lub rzepakowy

Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę, obsyp mąką i wymieszaj.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć mięso. 
Po minucie dodaj sos sojowy i przesmażaj prawie cały czas mieszając, aż kurczak straci kolor surowizny. 
Wyjmij kurczaka do miseczki.
Do rondla natomiast wrzuć obraną i pokrojoną w spore piórka szalotkę. 
Czosnek obierz i posiekaj.
Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w sporą kostkę.
Chili (jeśli chcesz nadać daniu charakteru) przekrój na pół, usuń pestki i drobno posiekaj.
Paprykę, czosnek i chili dodaj do rondla.
Przesmażaj 2-3 minuty i wlej wino, a gdy odparuje dodaj pomidory z puszki. 
Dopraw papryką w proszku, oregano, cukrem, solą i pieprzem.
Duś pod przykryciem, aż papryka zmięknie.
Dodaj posiekane listki bazylii, oberwane z łodyżek listki tymianku oraz fasolę i kurczaka.
Gotuj, aż całość będzie gorąca.
Do gulaszu możesz podać ryż jaśminowy lub basmati. Smacznego :).

Gulasz z piersi kurczaka i fasoli
Gulasz z piersi kurczaka i fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *