Filet z kurczaka zapiekany w folii

Filet z kurczaka zapiekany w folii

Filet z kurczaka zapiekany w folii

Składniki dla 2 osób:
2 filety z kurczaka (u nas kurczak kukurydziany)
mała marchew
½ czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
spora szalotka
łyżeczka czerwonej papryki w proszku
sól
czarny świeżo mielony pieprz
4 łyżeczki oliwy
2 niepełne łyżki soku z cytryny
świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:
Marchew obierz i pokrój w julienne
Paprykę pokrój w cienkie paski, a obraną cebulę w cienkie piórka.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
2 łyżki oliwy wymieszaj ze słodką papryką w proszku, z solą i pieprzem.
Natrzyj mieszanką piersi kurczaka.
Przygotuj dwa spore (mięso musi być szczelnie owinięte) kawałki folii aluminiowej.
Na każdym z nich połóż filet.
Na mięsie rozłóż plasterki czosnku, a następnie przygotowane warzywa.
Warzywa dopraw solą i pieprzem, polej każdą porcję sokiem z cytryny i łyżeczką oliwy.
Złap folię za przeciwległe rogi i je zwiń w taki sposób, by szczelnie obejmowały mięso z warzywami.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i włóż pakunki na 30 minut.
Po tym czasie warzywa powinny być lekko al dente, a mięso soczyste.
Podawaj z ryżem, ziemniakami lub drobną kaszą.
Całość polej sosem z folii, który wytworzył się podczas pieczenia i udekoruj świeżymi ziołami.
Danie jest pyszne i pięknie się prezentuje na talerzu. Smacznego :).

Filet z kurczaka zapiekany w folii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *