Żurek z grzybami leśnymi i tłuczonymi ziemniakami

Żurek z grzybami leśnymi i tłuczonymi ziemniakami

Żurek z grzybami leśnymi i tłuczonymi ziemniakami

Składniki dla 2 – 3 osób:
kilka suszonych grzybów leśnych

mały kawałek marchewki (5 cm)
mały kawałek pietruszki (5 cm)
plaster selera
kawałek pora
3 mniejsze ziemniaki
duży ząbek czosnku lub 2-3 małe
200 g zakwasu na żurek
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
4 ziarna pieprzu
mała wędzona kość
mała biała kiełbasa
łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:
Grzyby zalej wodą i odstaw do namoczenia.

Do garnka wlej 1/2 litra wody i włóż kość wędzoną, dorzuć liście laurowe, angielskie ziele i ziarna pieprzu oraz warzywa.
Po 1/2 godzinie dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Gotuj aż mięso będzie odchodzić od kości.
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Mięso obierz z kości i ponownie wrzuć do wywaru, (warzywa wyrzuć albo zużyj do czegoś innego), razem z sosem sojowym, zakwasem do żurku, białą kiełbasą pokrojoną w grube plastry i czosnkiem.  Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub potłucz i rozłóż na talerze.
Zalej żurkiem. Smacznego :).

Żurek z grzybami leśnymi
Żurek z grzybami leśnymi

Żurek

To najmniejszy żurek jaki kiedykolwiek robiliśmy. Zawsze był na dwa dni, a czasem dzieliliśmy się z dziećmi. Zazwyczaj też nie robiliśmy z ziemniakami w takiej formie. Gdy byłam dzieckiem tato podawał ziemniaki tłuczone do białego barszczu z królika, ale znajdowały się na oddzielnym talerzyku i były okraszone cebulką. Kilka tygodni temu gdzieś w sieci zobaczyłam tłuczone ziemniaki w jakiejś zupie i pomyślałam sobie, czemu nie ? Rekomendować żurku nie muszę, bo prawie wszyscy go znają i wiedzą jak smakuje. A jeśli ktoś nie jadł jeszcze, to szczerze zachęcam, by jak najszybciej spróbował. Żurek można podawać na wiele sposobów i z wieloma różnymi dodatkami w zależności od upodobań lub smaku na daną chwilę :). Ten dzisiejszy zawdzięcza swój kolor grzybom i wodzie z ich moczenia. Do tej zupy na pewno jeszcze będę wielokrotnie wracać :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *