Żurek na wędzonym żeberku podany z jajkiem

Żurek na wędzonym żeberku podany z jajkiem

Żurek na wędzonym żeberku podany z jajkiem

Składniki (dla 4-6 osób):
100 g wędzonego żeberka lub boczku (my dodaliśmy żeberko),
kiełbasa (my mieszkamy na Śląsku więc oczywiście biała surowa)
kilka suszonych grzybków – opcjonalnie
marchewka
pół pietruszki
kawałek selera
1,5 litra wody
2-3 liście laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren czarnego pieprzu
pół sporej cebuli, u nas czosnkowa
duży ziemniak
2 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego
tarty chrzan dobrej jakości
duża łyżka majeranku
ciemny sos sojowy do smaku

Przygotowanie:
Kilka grzybków mocz w wodzie przez 2-3 godziny. Do garnka wlej wodę, wrzuć marchewkę, pietruszkę , seler, grzyby oraz żeberko i gotuj wywar. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub masło, dodaj cebulę i smaż od czasu do czasu mieszając do lekkiego zezłocenia się cebuli, teraz dodaj posiekany czosnek. Gdy poczujesz zapach czosnku, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok. Jeśli warzywa są miękkie, wyjmij je z garnka (możesz je wykorzystać później np. do sałatki warzywnej). Do garnka wrzuć ziemniak pokrojony w kostkę lub półplastry, gotuj do miękkości, dodaj kiełbasę i cebulę z patelni. Możesz obrać mięso z żeberka i dorzucić do gara. Skosztuj i dosmacz. My dodaliśmy kostkę warzywną i pół łyżeczki „jarzynki” oraz łyżkę majeranku. Na końcu dodaj żurek z butelki. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. My na talerzu dodaliśmy jeszcze tarty chrzan i posypaliśmy rzeżuchą. Smacznego:)

Żurek na wędzonym żeberku
Żurek na wędzonym żeberku

Wielkanoc

Żurek, to zakwaszana zupa mączna. Przyrządzana jest na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Zupa ta podawana jest w Polsce, Białorusi, Czechach i Słowacji. Można ją przygotować w wersji postnej zabieloną mlekiem lub śmietaną  na wywarze z warzyw i grzybów albo w wersji z mięsem np. z wędzonym boczkiem, żeberkami wieprzowymi, kostkami od schabu, cienką kiełbasą (zazwyczaj białą) lub szynką wędzoną.
W naszym domu prawie zawsze podajemy żurek w święta wielkanocne, podobnie zresztą jak w wielu polskich domach. 

Zobacz również przepis na żurek w wersji lekkiej:
http://www.wielosmaki.pl/lekkie-dania/zurek-fit/

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *