Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbaskami peperoni

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbaskami peperoni

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbaskami peperoni

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbaskami peperoni

Składniki:
2 marchewki
pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
pół pęczka natki pietruszki
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
pół łyżeczki suszonego lubczyku
pół łyżeczki soli himalajskiej
2 pory tylko białe części
duży ziemniak
kilka plasterków kiełbasy peperoni
mała papryczka chili
sól i pieprz do smaku
oliwa
łyżeczka masła
kilka listków świeżej bazylii

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbaskami peperoni
Zdjęcie wstępne

Przygotowanie:
Do garnka wlej 1,5 litra wody, dodaj marchewki, pietruszkę korzeń, pietruszkę natkę, seler, kawałek pora, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól i gotuj około 1,5 godziny. Jeśli wywar warzywny jest gotowy powyciągaj z niego warzywa, liście i ziarna. Białe części porów pokrój w półplasterki, ziemniaki w grubą kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, dorzuć pokrojonego ziemniaka i podsmażaj 5-6 minut, następnie dorzuć pora i razem z ziemniakiem smaż jeszcze 5 minut. Przełóż warzywa z patelni do wywaru, a na patelni obsmażaj kiełbaskę pepperoni pokrojoną w plastry wraz z papryczką chili pozbawioną gniazd nasiennych. Jeśli ziemniaki są już miękkie, zmiksuj zupę, dodaj łyżeczkę masła, rozlej na talerze i dodaj podsmażone i chrupiące kiełbaski z chili, posyp posiekaną na cienkie paseczki świeżą bazylią i płatkami chili. Zupa ziemniaczano-porowa jest gotowa. Smacznego:).

Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbaskami peperoni
Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbaskami peperoni

http://www.baziolka.pl/m-ziola/m-grupa-1/m-bazylia.html

Bazylia

Wyróżniają ją korzenne, anyżowe i cynamonowe nuty zapachowe. Właśnie dlatego najczęściej wkomponowywana jest w dania śródziemnomorskie. Rozkochała w sobie pomidory, ale doskonale sprawdza się również w mniej oczywistych dla niej związkach, czego przykładem mogą być lody bazyliowe. By rozpoznać, co skrywa w sobie świeża bazylia, wystarczy zmiksować jeden jej pęczek, dołożyć serek mascarpone, jogurt grecki oraz cukier puder dla odrobiny słodyczy. Taka kompozycja powinna się znaleźć w zamrażarce – po kilku godzinach będzie gotowa do spożycia.

Jakie są właściwości bazylii? Nie tylko stymuluje układ odpornościowy, ale również aktywnie go wspiera wspomagając oczyszczanie nerek. Korzystnie wpływa również na układ trawienny oraz oddechowy. Wspomaga pracę mięśnia sercowego oraz skutecznie koi nerwy. Uwalnia od gorączki i zapaleń, pobudza laktację (szczególnie w kompozycjach, w których towarzyszy jej lukrecja) oraz działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *