Zupa z żółtych warzyw

Zupa z żółtych warzyw

Zupa z żółtych warzyw

Składniki dla 4 osób:
3 żółtych, dojrzałe papryki
100 g ugotowanej kukurydzy 
średniej wielkości marchewka
duży żółty pomidor
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
spory ziemniak
2 gałązki tymianku
sól i pieprz do smaku
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
płatki chili
sól do smaku

Przygotowanie:
Paprykę pokrój w kostkę lub paski, to bez znaczenia, gdyż zupa będzie zmiksowana.
Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Obranego ziemniaka pokrój w małą kostkę.
Bulion zagotuj i wrzuć listki oberwane z gałązki tymianku, paprykę, ziemniaka oraz marchewkę.
Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
Dodaj łyżkę sera pleśniowego i kukurydzę.
Gdy ser się roztopi zmiksuj zupę.
Sprawdź, czy nie ma potrzeby, by zupę dosolić (bulion i ser są słone, więc ostrożnie).
Gorącą nalewaj na talerze.
Posyp sporą ilością płatków chili (należy przełamać słodycz zupy) i posyp dodatkową porcją sera.
Udekoruj listkami bazylii. Smacznego :).

 

Zupa z żółtych warzyw
Zupa z żółtych warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *