Zupa z zielonego groszku ze świeżym koperkiem

Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku

Składniki dla 2 osób:
2 skrzydełka z kurczaka
100 g mrożonego zielonego groszku
1/2 marchewki
1/2 korzenia pietruszki
mały kawałek selera
5-6 cm pora
kilka gałązek świeżego koperku
1/2 kostki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki śmietany 18%

Przygotowanie:
Do garnka włóż skrzydełka, dolej 0,75 l wody, dodaj pół kostki bulionu i gotuj do momentu aż skrzydełka będą miękkie. Warzywa korzeniowe pokrój w słupki (ja kawałek marchewki ugotowałam w całości, wykorzystam do udekorowania zupy), pora w półplastry i wrzuć do wywaru razem z groszkiem. Gotuj do miękkości warzyw. Ze skrzydełek odrzuć skórę, mięso oddziel od kości i dodaj do zupy. Dodaj po pół łyżeczki suszonego tymianku, lubczyku i majeranku. Dorzuć połowę posiekanego koperku. Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka. Rozlej na talerze i posyp pozostałym koperkiem. Zupa z zielonego groszku ze świeżym koperkiem jest gotowa. Smacznego :).

Zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *