Zupa z szynki

Zupa z szynki, danie kuchni staropolskiej

Składniki dla 2 osób:
0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
100 g szynki z tłuszczykiem, bez konserwantów i najlepszej jakości
mała cebula
3 łyżki suchego ryżu, użyłam basmati
łyżka masła klarowanego lub zwykłego
olej rzepakowy
po kilka gałązek natki pietruszki, koperku i szczypiorku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Szynkę pokrój podobnie jak cebulę.
W rondlu o grubym dnie rozpuść masło i wrzuć ryż.
Przesmażaj często mieszając, aż ryż lekko się zezłoci i zalej bulionem.
Gotuj, aż ryż zmięknie.
W tym czasie na patelni lub w drugim rondlu rozgrzej olej.
Zeszklij cebulę i dodaj do niej szynkę.
Smaż razem około 7-8 minut.
Przełóż do bulionu z ryżem i gotuj razem jeszcze kilka minut.
Dopraw solą i pieprzem.
Zieleninę umyj, osusz i posiekaj.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze i obficie posyp zieleniną. Smacznego :).

Zupa z szynki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *