Zupa z selera i czerwonej soczewicy w postaci kremu

Zupa z selera i czerwonej soczewicy w postaci kremu

Zupa z selera i czerwonej soczewicy w postaci kremu

Składniki dla 2 osób:
1/2 małej porcji rosołowej
2 marchewki
 średnia pietruszka
kawałek selera + pół średniej bulwy
kawałek pora
świeże zioła – u nas tymianek, majeranek, natka pietruszki – możesz dać koper, natkę pietruszki to co masz akurat w domu.
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki czerwonej soczewicy
łyżka śmietany 18 %
płatki chili – opcjonalnie

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, kawałek selera obierz i umyj. 
Pora oczyść.
Porcję rosołową zalej 1/2 litra wody i zagotuj. Dodaj przygotowane warzywa, możesz je pociąć na mniejsze części. 
Zioła zwiąż bawełnianą nitką i wrzuć do gara.
Dodaj 2 łyżki sosu sojowego i gotuj 2 godziny. Możesz wykorzystać też rosół z poprzedniego dnia. Jeśli chcesz ugotować zupę szybciej musisz dodać kostkę bulionową, ponieważ warzywa i mięso nie oddadzą szybciej swoich aromatów. 
Połowę selera obierz, umyj i pokrój drobno, ale staraj się zrobić to równo. 
Z wywaru wyjmij warzywa i porcję rosołową, a wrzuć seler.
Gdy trochę zmięknie dorzuć soczewicę. Soczewica czerwona gotuje się bardzo szybko, uważaj żeby nie rozgotować. 
Gdy soczewica zmięknie, przestudź zupę i zmiksuj dokładnie. 
Ponownie zagrzej. Do garnuszka przełóż łyżkę śmietany i 4-5 łyżek gotującej się zupy. Wymieszaj dokładnie i wlej do zupy, zagotuj i rozlewaj na talerze. Możesz posypać świeżo zmielonymi płatkami chili.
Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego :).

Zupa z selera
Zupa z selera

Gotowanie dla dwojga

Wczoraj opublikowałam na fb mój kapuśniak ze świeżej kapusty i zostałam skrytykowana, że wyjmuję z zupy warzywa, bo ta osoba zawsze podaje kapuśniak z warzywami z wywaru, może i słusznie. Tylko pani ta prawdopodobnie nie gotuje dla dwóch osób i to w dodatku takich, które jedzą małe porcje. Kochani gdybym zostawiła warzywa w dzisiejszej zupie, a było ich mnóstwo, bo ja przygotowuję wywar zawsze z dużej ilości warzyw, bo dzięki temu często udaje mi się uniknąć dodawania chemii, to nie byłaby kremowa zupa tylko jakaś gęsta pulpa. Gdybym  w kapuśniaku zostawiła warzywa, to byłby bigos. Naprawdę bardzo trudno jest gotować zupy dla dwóch osób. Oczywiście można przygotować na dwa, trzy dni albo zawekować, ale ja tak nie chcę. Zawsze tylko rosół gotuje w dużym garnku, potem zamrażam i mam gotową bazę na przykład do takiej zupy jaką serwowałam dzisiaj :).

Zobacz również;
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/kremowa-zupa-z-selera-korzeniowego/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *