Zupa z rzodkiewki z porem podana na ciepło

Zupa z rzodkiewki z porem podana na ciepło

Zupa z rzodkiewki z porem podana na ciepło

Składniki dla 2 osób:
1/2 średniego pora
6-7 sporych rzodkiewek + do dekoracji
1/2 małej marchewki
średni ogórek gruntowy
0,5 bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
pieprz czarny
sól morska
2 ząbki czosnku
łyżeczka masła
2 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo.
Pora przetnij wzdłuż na pół i dokładnie oczyść, a następnie pokrój na cienkie półplasterki.
Marchewkę obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Ogórka i rzodkiewki po starannym umyciu pokrój w kostkę.
W rondlu rozpuść masło i wrzuć pora, przesmażaj często mieszając.
Dodaj marchewkę oraz czosnek i smaż razem jeszcze około 2 minut.
Zalej bulionem.
Gdy marchewka zacznie mięknąć dorzuć ogórek i rzodkiewki.
Gotuj do miękkości warzyw.
Szczypiorek posiekaj.
Jajka obierz.
Zupę przypraw pieprzem, śmietaną i ewentualnie solą.
Zmiksuj na gładki krem.
Rozlej na talerze, posyp szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki.
Dołóż jajko przekrojone na pół. Smacznego :).

Zupa z rzodkiewki
Zupa z rzodkiewki

Zupa dzisiejsza powstała po przeglądzie stanu lodówki. Okazało się, że Zbyś dokupił kolejny pęczek rzodkiewek. Owszem lubimy je bardzo i chrupiemy z przyjemnością, aczkolwiek 2 pęczki dla 2 osób, to troszkę za dużo :). Stąd wziął się pomysł na zupę rzodkiewkową. Początkowo myślałam o jakimś chłodniku, ale aura za oknem nie zbyt sprzyjająca dzisiaj toteż postanowiłam zrobić zupę podaną na ciepło. Gdy byłam w pracy mąż ugotował jajka na twardo, pomyślałam że świetnie skomponują się z zupą, nie myliłam się…śmietana natomiast dodała zupie aksamitności :). 
Polecam dzisiejszą zupę tym, którzy lubią zdrowe, odżywcze, bogate w witaminy, lekkie i bardzo smaczne dania oraz tym którzy nie boją się nowych smaków i nie lubią nudy w kuchni :). Miłego dnia :). 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *