Zupa z podgrzybków z makaronem nitki

Zupa z podgrzybków z makaronem nitki

Zupa z podgrzybków z makaronem nitki

Składniki dla 2 osób:
200 g podgrzybków, u nas mrożone
średnia cebula
1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
4 suszone podgrzybki lub borowiki, jeśli nie masz w domu, to pomiń je
2 duże gałązki świeżego majeranku lub 1/2 łyżeczki suszonego
4 gałązki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
6 gałązek natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego lub troszkę mniej, jeśli na przykład zupę będą jeść dzieci :).
duży liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
łyżka sosu sojowego
30g makaronu nitki
2 garści drobno posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietany 18%
łyżeczka smalcu gęsiego lub masła klarowanego, mnie skończyło się masło, więc użyłam smalcu

Przygotowanie:
Suszone grzyby namocz w małej ilości wody.
Cebulę obierz i posiekaj.
Jeśli robisz zupę z mrożonych grzybów, to rozmroź je przynajmniej częściowo, a jeśli ze świeżych, to je dokładnie oczyść i pokrój na odpowiednie kawałki.
W rondlu rozgrzej smalec (masło) i wrzuć cebulę.
Przesmażaj mieszając.
Dodaj liść laurowy, owoce jałowca i ziele angielskie.
Wszystko mieszaj dopóki cebula się nie zeszkli.
Dodaj grzyby świeże i suszone wraz z wodą, w której się moczyły oraz zioła (jeśli używasz suszonych).
Przykryj rondel i duś kilka minut.
Dodaj bulion.

Ze świeżego majeranku, gałązek natki pietruszki i tymianku oberwij liście.
Odłóż je na bok, natomiast łodygi bez liści zwiąż kuchenną nitką i dodaj wraz z rosołem do zupy.
Gotuj, aż grzyby będą miękkie.
Liście natki drobno posiekaj.
Wrzuć do zupy połowę posiekanych liści natki, liście majeranku i tymianku oraz makaron.
Dodaj sos sojowy oraz pieprz mielony.
Gotuj do czasu, aż makaron zmięknie.
Do miseczki włóż śmietanę i wlewaj po łyżce zupy cały czas mieszając.
W sumie dodaj 6-7 łyżek zupy.
Dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek.
Wlej do zupy, zagotuj i wyłącz ogień.
Dodaj pozostałą natkę pietruszki i podawaj gorącą. Smacznego :).

Zupa z podgrzybków z makaronem nitki
Zupa z podgrzybków z makaronem nitki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *