Zupa z patisonem

Zupa z patisonem, żółtą i czerwoną papryką

Zupa z patisonem, żółtą i czerwoną papryką 

Zupa z patisonem, żółtą i czerwoną papryką oraz z tabasco

Składniki dla 2 osób:
0,5 l bulionu drobiowego (u nas rosół z zamrażarki)
1/2 małego patisona
1/2 małej marchewki
1/2 papryczki chili
po kawałku papryki czerwonej i żółtej (może być połówka z tylko jednej papryki)
5 cm pora
10 fasolek ugotowanego bobu bez skórek – opcjonalnie
kilka kropli tabasco
łyżeczka oliwy
łyżka śmietany 12 %

Przygotowanie:
Papryczkę chili pokrój bardzo drobno.
Papryki słodkie pokrój w kostkę.
Marchewkę w zgrabne plastry.
Bób ugotuj oddzielnie i obierz ze skóry.
Patisona pokrój w kostkę, a pora w półplastry.
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wrzuć pora, marchew oraz papryki.
Przesmażaj aż por się zeszkli.
Wlej bulion i gotuj aż papryki i marchewka będą miękkie.
Dodaj patisona i tabasco.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie do kubka daj kopiastą łyżkę śmietany i 3-4 łyżki gorącej zupy.
Starannie rozmieszaj i wlej do zupy. Chwilkę pogotuj i rozlewaj gorącą zupę na talerze. Smacznego :).

Zupa z patisonem
Zupa z patisonem

Bób dodałam, ponieważ wczoraj ugotowaliśmy sobie na kolację, więc odłożyłam trochę do zupy. Naturalnie możesz zupę przyrządzić bez niego. Czasem tak robię, że wykorzystuję bób jako dodatek do różnych potraw. Pamiętam, że robiłam też zupę bobową, wyszła przepyszna. Nie ma jej na naszym blogu, ponieważ to było w tamtym roku, a bloga prowadzę od grudnia dopiero.

Zupy

Jeśli odwiedzasz czasem naszego bloga, to wiesz na pewno że w naszym menu zupy spełniają bardzo ważną rolę. Gotujemy je i spożywamy prawie każdego dnia, zazwyczaj w porze drugiego śniadania. Staramy się żeby nasze zupy były lekkie, ponieważ w naszym wieku każdy kilogram więcej jest niebezpieczny dla zdrowia i trudny do zrzucenia (niestety). Ale dość marudzenia. Zapraszam do skorzystania z przepisu, zupka jest ciekawa w smaku i lekko pikantna. Oczywiście jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak wystarczy, że dodasz więcej papryki chili albo na przykład zmielonych płatków chili 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *