Zupa z owoców morza, szybka, łatwa i prosta

Zupa z owoców morza, szybka, łatwa i ostra

Zupa z owoców morza, szybka, łatwa i ostra

Zupa z owoców morza,
Zupa z owoców morza,

Składniki dla 2 osób:
225 g mrożonych, mieszanych owoców morza
0,75 l wody
kostka bulionu warzywnego
papryka chili
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
szczypior
mała puszka mleka kokosowego 
łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (lub 2 łyżeczki soku z limonki)
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka sosu rybnego
łyżeczka sosu sojowego
ząbek czosnku
świeża kolendra

Przygotowanie:
W garnku przygotuj bulion warzywny. Oliwki pokrój w krążki, paprykę chili posiekaj, dodaj razem z mlekiem kokosowym do garnka. Dodaj pastę cytrynową, sos rybny, sojowy, kurkumę, sok z cytryny i owoce morza. Gotuj przez 10 minut, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i rozlej na talerze, posyp posiekanym szczypiorkiem i kolendrą. Zupa z owoców morza, szybka, łatwa i ostra jest gotowa. Smacznego :).

Zupa z owoców morza, szybka, łatwa i prosta
Zupa z owoców morza, szybka, łatwa i ostra

Ależ pięknie podrażniła moje kubki smakowe ta zupka, oczy też miały swoją ucztę, dzięki bogatej kolorystyce składników. Nie wiem jak Ty, ale ja zawsze się cieszę jak potrawa pięknie wygląda, dlatego też mamy białe, zwyczajne talerze, by nie przyćmiły „panny młodej”, czyli potrawy, to ona gra pierwsze skrzypce. Dzięki temu też zawsze poznasz, że to jest nasza potrawa i nasze zdjęcie, a nie fotka kupiona w internecie, a przepis przepisany ze starej gazety. Nasza rodzina wie jak gotujemy i jak na razie tylko od nich mamy komentarze i to oni korzystają z naszych przepisów. Mam nadzieję, że też znajdziesz coś dla siebie, ugotujesz, a potem nam napiszesz o wrażeniach.

Z owocami morza to jest tak, że albo je lubimy, albo nie lubimy, albo za nic na świecie nie spróbujemy :). Na szczęście jesteśmy coraz odważniejsi jeśli chodzi o nowe składniki w kuchni i zjadamy już nawet bardzo egzotyczne potrawy i to mi się bardzo podoba :). Owoce morza w naszych sklepach pojawiły się myślę jakieś 15 lat temu i mam nadzieję że na zawsze pozostaną już obecne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *