Zupa z ogórków małosolnych

Zupa z ogórków małosolnych podana z ryżem jaśminowym

Zupa z ogórków małosolnych podana z ryżem jaśminowym

Zupa z ogórków małosolnych podana z ryżem jaśminowym

Składniki dla 2 osób:
0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
4 spore ogórki małosolne
1/2 pęczka koperku
duży ząbek czosnku
2-4 łyżki śmietany 18%
4 pełne łyżki suchego ryżu jaśminowego
świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie:
Ogórki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Bulion zagotuj i dodaj starte ogórki.
Koperek wymyj i drobno posiekaj.
Gotuj około 20 minut, po 10 minutach dodaj połowę koperku oraz przeciśnięty rzez praskę ząbek czosnku.
Ryż dokładnie opłucz na sicie i ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Gotowy ryż rozłóż na talerze.
Śmietanę przełóż do miseczki i sukcesywnie dodawaj 4-5 łyżek gorącej zupy.
Wymieszaj bardzo starannie i wlej do zupy.
Zamieszaj, zagotuj i rozlewaj na talerze, posyp pozostałym koperkiem. Smacznego 🙂

Zupa z ogórków małosolnych
Zupa z ogórków małosolnych

Fajnie smakuje taka ogórkowa. Jej kwaśność jest zależna w dużej mierze na ile ogórki małosolne „dojrzały”. Im bardziej zielone tym mniej kwaśne, ale uzyskać można kwaśność dodając na przykład sok z cytryny, a może właśnie dla odmiany zupę zrobić delikatną i nie dokwaszać. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji :). Tak, czy siak w kuchni należy wprowadzać ciągle coś nowego, bo kuchnia nie może być nudna, trzeba się w niej bawić i uczyć. Oczywiście, to mój indywidualny pogląd i od nikogo nie wymagam, aby myślał podobnie, wszak chyba jeszcze mamy demokracje w kraju :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *