Zupa z leśnych grzybów podana z makaronem

Zupa z leśnych grzybów podana z makaronem

Zupa z leśnych grzybów podana z makaronem

Składniki dla 2 osób:
Mała kość wieprzowa (u nas od schabu)
garść świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (u nas podgrzybki)
1/2 grzybowej kostki bulionowej
1/2  marchewki
1/2 korzenia małej pietruszki
3 cm pora
mała cebula (u nas czerwona)
płaska łyżeczka suszonego lubczyku
2 ziarna jałowca
2 małe listki laurowe
8 ziaren czarnego pieprzu

Zupa z leśnych grzybów
Przygotowanie

Przygotowanie:
Grzyby rozmroź. Do garnka wlej 0,5 litra wody, dodaj kość wieprzową i wrzuć jałowiec, ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Gdy mięso na kości zmięknie dodaj drobno pokrojoną marchewkę, pora i pietruszkę, kość odrzuć. Cebulę pokrój i zeszklij na maśle klarowanym, dodaj grzyby i przesmażaj kilka minut.

Zupa z leśnych grzybów
Dodaj grzyby

Dodaj grzyby z cebulą do wywaru i gotuj jeszcze kilka minut. Ugotuj gruby makaron i wrzuć do zupy. Zupę podawaj posypaną drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego :).

Zupa z leśnych grzybów
Zupa z leśnych grzybów

Tym razem zrobiliśmy grzybową bez śmietanki, mimo iż ten duet doskonale się uzupełnia. Jednak ponieważ gotowana była na kostce wieprzowej i podana z makaronem, nie chcieliśmy robić jeszcze bardziej kalorycznie. Ty oczywiście możesz dodać śmietanę, będzie jeszcze pyszniej.

Zioła w kuchni

Do posypania zupy wykorzystałam natkę pietruszki, którą zamroziłam w sezonie. Robię tak od lat. Latem i wczesną jesienią pęczki pietruszki, czy koperku są bardzo duże. Po dodaniu do potrawy, do której potrzebowałam tych ziół, siekam je i zamrażam w plastikowym pudełku i tyle mi się zawsze uzbiera, że wystarcza do następnego sezonu. Oczywiście poza sezonem też czasem kupuję te zioła, ponieważ mrożone nie zawsze mi pasują do potrawy. Poza tym na parapecie zazwyczaj też mam jakąś zieleninę. Obecnie mam zasianą rzeżuchę, kolendrę, bazylię (chyba tę samą od 1,5 miesiąca, pięknie odrasta) i szałwię, poza rzeżuchą wszystko kupione w marketach. Na bieżąco kupuję tylko szczypior. Zioła kupione w marketach uwalniam z folii, wstawiam do osłonek i każdego dnia troszkę je podlewam. Dziękuję, że nas odwiedziłeś (aś).

2 thoughts on “Zupa z leśnych grzybów podana z makaronem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *