Zupa z kalarepki gruszki i pora ze śmietaną

Zupa z kalarepki gruszki i pora ze śmietaną

Zupa z kalarepki gruszki i pora ze śmietaną

Składniki dla 2 osób:
1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
8 cm pora
gruszka konferencja
1/2 małej kalarepki
2 średnie ząbki czosnku
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatałowej
szczypta kopru włoskiego
szczypta kminku
łyżka posiekanego koperku + gałązka do dekoracji.
masło klarowane.
łyżka soku z cytryny
łyżka śmietany 12 %

Przygotowanie:
Kalarepkę pokrój w słupki lub kostkę.
Pora dokładnie oczyść i pokrój w słupki lub w krążki.
Gruszkę obierz, pokrój w kostkę, przełóż do miseczki i polej sokiem z cytryny. Jeśli tego nie zrobisz gruszka sczernieje.
Czosnek obierz z osłonek i posiekaj.
Koperek umyj posiekaj.
Zagotuj wywar i wrzuć kalarepę, gotuj.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć pora i gruszkę.
Duś razem często mieszając, gdy sok zacznie odparowywać dorzuć posiekany czosnek.
Przesmażaj do chwili, aż poczujesz intensywny aromat czosnku.
Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem.
Gotuj razem do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną.
W tym czasie dodaj gałkę muszkatołową, koper włoski i kminek.
Przestudź lekko zupę, wyjmij łyżkę warzyw i odłóż na bok.
Do zupy dodaj koperek i zmiksuj.
Zupę ponownie zagotuj.
Do kubeczka daj łyżkę śmietany i rozkłóć z kilkoma łyżkami zupy.
Przelej do garnka.  Zagotuj na moment i podawaj gorącą.
Na talerzu udekoruj odłożonymi warzywami i gałązką koperku. Smacznego :).

Zupa z kalarepki gruszki i pora
Zupa z kalarepki gruszki i pora

Bulion

Bulion drobiowy przygotowałam wczoraj wieczorem. Zawsze robiąc go do mięsa drobiowego dodaję dużą ilość warzyw. Do 1/2 litra dałam połowę małej porcji rosołowej z kurczaka, dużą marchewkę, średnią pietruszkę, 8 cm pora i średni kawałek selera. Gotuję taki wywar ok 2 godzin, po tym czasie mięso i warzywa oddają z siebie wszystko do bulionu. Jeśli nie chcę dodawać kostki rosołowej, ani jarzynki w proszku, to daję bardzo dużo ziół związanych nitką bawełnianą oraz sos sojowy. Oczywiście zdarza mi się, że zupy przygotowuję też na kostkach rosołowych, wszystko zależy od potrzeby chwili :).

Zobacz również pomysł na inną zupę z kalarepką:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-z-cukinii/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *