Zupa z grzybami mun, kurczakiem i bambusem

Zupa z grzybami mun, kurczakiem i bambusem

Zupa z grzybami mun, kurczakiem i bambusem

Składniki dla 2 osób:
1/2 l rosołu drobiowego
1/2 słoiczka pędów bambusa
2 łyżki cienko pokrojonych grzybów mun
skórka otarta z połowy cytryny lub limonki
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 małej marchewki
6 cm pora
1 gwiazdka anyżu
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
3 goździki
kawałek piersi z kurczaka ok. 50 g
3 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka włóż na 20 minut do zamrażalnika.
Pora oczyść, marchew obierz ze skórki i pokrój w zapałki.
Pędy bambusa pokrój podobnie, jeśli masz je w większych kawałkach.
Grzyby mun pokrój jak najcieniej.
Papryczkę chili lub inna ostrą pokrój drobniutko.
Szczypior posiekaj.
Do rosołu wrzuć marchew, pora, bambusa, papryczkę, grzyby i gotuj.
Cytrynę lub limonkę wyszoruj, sparz i zetrzyj skórkę albo na tarce o drobnych oczkach albo specjalnym przyrządem. Dodaj do zupy.
Imbir obierz, najlepiej za pomocą łyżeczki, zetrzyj na drobnej tarce, również dodaj do zupy.
Do garnka wrzuć anyż i goździki oraz cukier.
Gdy grzyby i warzywa będą miękkie pokrój kurczaka na bardzo cienkie plasterki, a plasterki w paseczki. Dodaj do zupy, gotuj dosłownie chwilkę. Gorącą zupę rozlewaj na talerze, posyp szczypiorem. Smacznego :).

Zupa z grzybami mun
Zupa z grzybami mun

zalewa

W lodówce znalazłam słoiczek z pędami bambusa, otwarty był chyba z tydzień temu. Zalewa też była…o dziwo, więc bambusowi nic się nie stało. Napisałam „o dziwo”…ponieważ z naszej lodówki wszystkie zalewy w jakiś tajemniczy sposób znikają. Chyba jedyną nieznikającą jest z mozzarelli. Czasem gdy nie zużyję całej kulki na raz to zostawiam w lodówce w miseczce i jeszcze nigdy nie wyparowała no i tak też się stało z zalewą z bambusa – ocalała :).

Dość dawno już nie robiliśmy niczego azjatyckiego na obiad, więc zatęskniliśmy już za tymi klimatami. Zupa bardzo nam smakowała, zaliczamy ją do tych godnych powtórzenia i polecenia. Zamiast grzybów mun można dodać shitake albo po prostu pieczarki. Kłącze imbiru ewentualnie można zastąpić mielonym. Pozostałe składniki muszą być, bo to one tworzą cały smak zupy. Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej treściwa z powodzeniem możesz dodać azjatycki makaron :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *