Zupa z fenkułu i fasolki szparagowej

Zupa z fenkułu i fasolki szparagowej
Zupa z fenkułu i fasolki szparagowej

Zupa z fenkułu i fasolki szparagowej

Składniki dla 2 osób:
250 ml bulionu warzywnego i drobiowego
średni fenkuł
1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej lub garść świeżej
2 szalotki
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka posiekanej skórki z cytryny
szczypta cukru
płatki chili lub świeżo zmielony czarny pieprz do wyboru
sól do smaku – opcjonalnie

Przygotowanie:
Szalotki obierz i pokrój w grubą kostkę.
Fenkuł oczyść i pokrój podobnie jak szalotkę.
Trochę listków fenkułu pozostaw do dekoracji.
Wrzuć warzywa do gotującego się bulionu.
Dorzuć fasolkę i gotuj, aż warzywa zmiękną.
Wyjmij kilka fasolek do dekoracji.
Dopraw zupę sokiem z cytryny i połową skórki oraz cukrem i chili.
Lekko przestudź i zmiksuj.
Odłożone fasolki pokrój na malutkie kawałki, listki kopru porwij i udekoruj zupę. Smacznego :).

Fenkuł, zwany również koprem włoskim uprawiany jest na całym świecie. Charakteryzuje go słodkawy i wyraźnie anyżkowy smak. I właśnie to powoduje, że albo go lubimy, albo nie. W mojej dzisiejszej zupie posmak anyżu delikatnie zniwelowałam sokiem i skórką z cytryny. 

1 thought on “Zupa z fenkułu i fasolki szparagowej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *