Zupa z fasolki szparagowej i kukurydzy konserwowej

Zupa z fasolki szparagowej i kukurydzy konserwowej

Zupa z fasolki szparagowej i kukurydzy konserwowej

Składniki dla dwóch osób:
garść żółtej fasolki szparagowej
1/2 puszki kukurydzy
1/2 marchewki
1/2 korzenia pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
2 gałązki świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
4 gałązki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
szczypta soli
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżeczka maggi w płynie
szczypta nitek szafranu

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i seler obierz ze skórki i umyj, pora dokładnie oczyść. W garnku zagotuj 0,5 – 0,7 litra wody i wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości.
Fasolkę wypłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
Miękkie warzywa wyjmij z zupy, a do wywaru wrzuć fasolkę.
Gałązki tymianku i oregano zwiąż nitką kuchenną i dodaj do wywaru.
Dorzuć suszony lubczyk oraz sos sojowy, maggi, szafran i sól.
Gdy fasolka będzie miękka dodaj odsączoną kukurydzę.
Wkrój marchewkę z wywaru.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze. Smacznego :).

Zupa z fasolki szparagowej
Zupa z fasolki szparagowej

Kochani zupka wyszła delikatna, lekko słodka – to za sprawą kukurydzy. Szafran natomiast sprawił, że zupka wydawała się taka rozświetlona, po prostu słońce na talerzu. Szafran możesz pominąć, ponieważ dodałam go tylko po to, by kolor zupy był ciekawszy. I udało się. Fasolkę szparagową namiętnie przygotowuję w różnych postaciach przez cały rok. Jest to bowiem jedno z naszych ulubionych warzyw. Zimą zawsze mam w zamrażalniku mrożoną, która również pysznie smakuje. Dodajemy ją nie tylko do zup, czy jako dodatek do obiadu, ale również do sosów, makaronów, risotta i kaszotta :).

szafran

Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Na domowe potrzeby jednak wcale nie jest to duża kwota. Do potrawy dodaje się bowiem tylko szczyptę szafranu i w zupełności wystarczy. Opakowanie kosztuje bodajże ponad 4 zł i mnie wystarcza do 4-5 dań. Poza tym rzadko dodaję go do posiłków, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Do dzisiejszej zupy natomiast przydał mi się bardzo :).

Polecam również:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-jarzynowa-z-fasolka-szparagowa-i-groszkiem/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *