Zupa z fasoli mung

Zupa z fasoli mung z papryczką jalapeno

Zupa z fasoli mung z papryczką jalapeno

Zupa z fasoli mung
Fasola mung

Składniki dla 4 osób:
mała kość wieprzowa
100 g fasoli mung
mała marchewka
1/2 średniej pietruszki
kawałek selera
6-7 cm pora
kostka warzywna
mała papryczka jalapeno (u nas po kawałeczku w trzech kolorach)
1/2 łyżeczki żółtej przyprawy curry
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka przyprawy piri piri w płynie
łyżka sosu sojowego
50 ml mleczka kokosowego
płatki chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Kość wieprzową zalej litrem wody i gotuj z kostką rosołową. Gdy będzie prawie miękka dodaj marchewkę, pietruszkę, pora i seler. Gotuj do miękkości warzyw. Wyjmij z garnka warzywa i kość. Możesz obrać mięso od kości i dołożyć do zupy. Do wywaru wrzuć fasolę mung oraz drobno pokrojoną papryczkę jalapeno i gotuj około 30 minut (ziarna mają popękać i się otworzyć). Pod koniec gotowania dodaj sos sojowy, przyprawę piri piri, kurkumę, curry i mleczko kokosowe. Na talerzu możesz doprawić świeżo zmielonymi płatkami chili. Możesz podać z chińskim makaronem jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej sycąca. Smacznego :).

Zupa z fasoli mung
Zupa z fasoli mung

fasola mung

Fasola mung nazywana jest „złotą fasolą”, pomimo że faktycznie ma kolor zielony. Jest bardzo zdrowym warzywem, ma szerokie zastosowanie w chińskiej medycynie. W dodatku jest bardzo smaczna, zachęcam tych którzy jeszcze nie mieli okazji jej skosztować do nadrobienia tego. W Polsce znacznie bardziej popularne są kiełki tej fasoli, zresztą również bardzo smaczne i zdrowe. 

Wikipedia:
Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Drobne fasolki o długości od 2 do 4 mm, w kolorze od żółtego do ciemnozielonego, spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane „kiełkami sojowymi”). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. „bean thread vermicelli”, „cellophane noodles”), nazywany sojowym. Makaron ten, w odróżnieniu od makaronu ryżowego i innych, po usmażeniu lub ugotowaniu staje się przezroczysty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *