Zupa z czerwonych warzyw

Zupa z czerwonych warzyw

Składniki dla 2 – 3 osób:
1/2 szklanki suchej czerwonej fasoli
1/2 puszki krojonych pomidorów z puszki
czerwona papryka
czerwona cebula
3-4 łyżki pasty z papryką (u mnie łyżka łagodnej lutenicy i 2 łyżki pikantnego ajwaru)
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego – opcjonalnie
2 łyżki sosu sojowego od sprawdzonego producenta
pieprz do smaku
3-4 łyżki posikanej zieleniny – natka pietruszki, kolendra, bazylia, koperek – to co lubisz 🙂
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Fasolę namocz i pozostaw na noc.
Ugotuj ją w nieosolonej wodzie (sól dodaj na sam koniec, gdy fasola będzie miękka).
Odcedź i pozostaw.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju.
Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę i wrzuć do garnka.
Paprykę obierz lub nie i pokrój w większą kostkę.
Dodaj do lekko zeszklonej cebuli.
Przesmażaj do czasu, aż papryka zacznie mięknąć.
Często mieszaj.
Dodaj pomidory z puszki.
duś razem około 5 minut.
Dodaj 3-4 łyżki pasty paprykowej.
Duś kolejne 5 minut.
Wlej wodę, wrzuć fasolkę i gotuj jeszcze 5 razem.
Dopraw sosem sojowym, czerwoną papryką w proszku, cukrem i pieprzem.
Posyp posiekaną zieleniną.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze. Smacznego :).

Jest to zupa wegańska, ale bardzo pożywna i smaczna. Polecam ją wszystkim dla których ważne jest zdrowe odżywianie oraz tym, którzy dbają o sylwetkę :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *