Zupa z czerwoną soczewicą i szpinakiem

Zupa z czerwoną soczewicą i szpinakiem

Zupa z czerwoną soczewicą i szpinakiem

Składniki dla 2 osób:
0,5 l dobrego rosołu
4 łyżki czerwonej soczewicy
1/2 pęczka szpinaku lub małe opakowanie
niewielki kawałek imbiru
1/3 słodkiej czerwonej papryki
1/3 słodkiej zielonej papryki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta szafranu – opcjonalnie, ja dodałam
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki mleka kokosowego
sól
pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę opłucz na sicie i zostaw do obcieknięcia.
Papryki wyszoruj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne (ja dodatkowo obrałam je ze skóry za pomocą obieraczka do warzyw, często tak robię, gdy nie mam czasu na pieczenie papryki).
Pokrój część w kostkę, a część w paseczki.
Wrzuć paprykę do gotującego się rosołu, a gdy zacznie mięknąć, to dodaj soczewicę. (Jeśli chodzi o czerwoną soczewicę, to trzeba być bardzo ostrożnym, bowiem wystarczy, że pogotuje się odrobinę za długo i się rozgotuje).
Imbir obierz za pomocą łyżeczki i odkrój 5-6 cienkich plasterków, dorzuć do zupy razem z soczewicą.
Teraz dodaj wszystkie przyprawy, chili dodawaj sukcesywnie i dostosuj ostrość tak jak lubisz najbardziej.
Gdy soczewica będzie prawie gotowa, dodaj posiekany szpinak i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Dodaj mleko kokosowe i podawaj gorącą zupę udekorowaną dowolnymi ziołami (u mnie pachnotka). Smacznego :).

Zupa z czerwoną soczewicą i szpinakiem
Zupa z czerwoną soczewicą i szpinakiem

Zobacz również przepis na inną zupę indyjską z soczewicą:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-dahl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *