Zupa z czarnej rzepy podana z makaronem

Zupa z czarnej rzepy podana z makaronem

Zupa z czarnej rzepy podana z makaronem

Składniki dla 2 osób:
1/2 małej porcji rosołowej
2 marchewki
średnia pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
świeże zioła – u nas tymianek, majeranek, natka pietruszki – możesz dać koper, natkę pietruszki to co masz akurat w domu.
2 łyżki sosu sojowego
czarna rzepa
2 łyżeczki śmietany 30 %
pieprz lub płatki chili
50 g ulubionego makaronu

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, kawałek selera obierz i umyj.
Pora oczyść.
Porcję rosołową zalej 1/2 litra wody i zagotuj.
Dodaj przygotowane warzywa, możesz je pociąć na mniejsze części.
Zioła zwiąż bawełnianą nitką i dodaj do garnka.
Dodaj 2 łyżki sosu sojowego i gotuj 2 godziny. Możesz wykorzystać też rosół z poprzedniego dnia.
Jeśli chcesz ugotować zupę szybciej musisz dodać kostkę bulionową.
Rzepę wyszoruj, obierz ze skóry i pokrój w niewielką kostkę.
Z wywaru wyjmij warzywa i porcję rosołową, a wrzuć rzepę.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Jeśli robisz większą ilość zupy, dodaj pod koniec gotowania część pokrojonych w plastry warzyw z wywaru.
Gotuj, aż rzepa zmięknie 20 – 25 minut.
Przestudź trochę zupę i zblenduj na krem.
Ponownie zagotuj zupę.
Nakładaj na talerze makaron, wlej zupę, dodaj łyżeczkę śmietany i posyp obficie pieprzem lub płatkami chili.
Smacznego :).

Zupa z czarnej rzepy
Zupa z czarnej rzepy

Rzepa od czasu do czasu pojawia się w naszej kuchni, bo to bardzo ciekawe w smaku warzywo, które odeszło nie wiem dlaczego w zapomnienie. Rzadko jest przyrządzana w kuchni polskiej. Częściej zdarza się z niej robić surówkę i bardzo dobrze, bo to zdrowy i pyszny dodatek do obiadu :).

4 thoughts on “Zupa z czarnej rzepy podana z makaronem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *