Zupa z cukinii, kalarepy i białej fasoli, ze świeżą bazylią

Zupa z cukinii, kalarepy i białej fasoli, ze świeżą bazylią

Zupa z cukinii, kalarepy i białej fasoli, ze świeżą bazylią

Zupa z cukinii

Składniki dla 2 osób:
1/2 litra rosołu (może być bulion warzywny z kostki)
mała cukinia
mała kalarepka
mała puszka białej fasolki
łyżka ajwaru
łyżeczka przecieru pomidorowego
listki świeżej bazylii
pieprz do smaku

 

Przygotowanie:
Kalarepkę pokrój w słupki i wrzuć do rosołu. Gotuj, aż zmięknie. W tym czasie pokrój cukinię w półplasterki i dorzuć do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodaj przecier pomidorowy i ajwar. Listki bazylii pokrój w paski. Rozlej zupę na talerze, posyp bazylią i ewentualnie dopraw pieprzem. Zupa z cukinii, kalarepy i białej fasoli, ze świeżą bazylią jest gotowa. Smacznego :).

Zupa z cukinii, kalarepy i białej fasoli, ze świeżą bazylią

Lekka zupka i bardzo smaczna. Fasolkę dałam z puszki, ponieważ początkowo chciałam zrobić zupę tylko z cukinii i kalarepki i było za późno, żeby namoczyć fasolkę. Ajwar fajnie podkręcił smak. Bardzo lubię tę przyprawę.
Ajwar, to pasta z bakłażana, słodkiej papryki i czosnku. Może być pikantny lub łagodny. My zazwyczaj kupujemy pikantny, ponieważ wolimy ostrzejsze jedzenie.
Ajwar można zrobić samemu, ale kupiony od sprawdzonego producenta też jest bardzo dobry. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *