Zupa z cieciorki z kabanosem wieprzowym

Zupa z cieciorki z kabanosem wieprzowym

Zupa z cieciorki z kabanosem wieprzowym

Składniki dla 2 osób:
100 g suchej ciecierzycy
marchewka
pietruszka
plaster selera
5 cm pora (biała część)
kabanos wieprzowy
makaron ze szpinakiem
liść laurowy
2 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu czarnego
kostka bulionu warzywnego
płaska łyżeczka tymianku
szczypta kminku
pół łyżeczki suszonych liści lubczyku
łyżeczka przecieru pomidorowego
pół łyżeczki sambal oelek lub innej ostrej przyprawy
szczypior
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ciecierzycę namocz poprzedniego dnia w wodzie. Przygotuj warzywa na bulion. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i umyj, pora również dokładnie umyj. Do garnka wlej 0,5 litra wody, dodaj warzywa na wywar, dorzuć liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz kostkę bulionową. W osobnym rondlu ugotuj cieciorkę w lekko osolonej wodzie, miękką odcedź na sicie. Wlej do rondla wodę, dodaj odrobinę soli i na gotującą wodę wrzuć makaron szpinakowy i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i gotowy odcedź. Do gotowego bulionu, wrzuć cieciorkę, makaron, dodaj tymianek i kminek oraz pokrojonego w plastry kabanosa, gotuj jeszcze chwilkę. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i sambal oelek. Ewentualnie dopraw  solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem. Zupa z cieciorki jest gotowa. Smacznego:)

Zupa z cieciorki
Zupa z cieciorki

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco.

Cieciorka.

Istnieją dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli i desi. Ziarna najczęściej spożywanej odmiany, czyli kabuli, są duże i mają kremową barwę, natomiast nasiona desi są małe i występują w wielu kolorach: kremowym, czerwonym, czarnym, brązowym, żółtym i zielonym. Każdy z tych rodzajów ciecierzycy charakteryzuje nieco słodkawy i delikatny smak z orzechową nutą.
W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *