Zupa z brukselki podana z makaronem

Zupa z brukselki podana z makaronem

Zupa z brukselki podana z makaronem

Składniki dla dwóch osób:
pół litra bulionu drobiowego
15 małych główek brukselki
2 suszone pomidory w oliwie

50 g grubego makaronu
1/4 łyżeczki mielonego kminku
4-5 gałązek świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
dwie łyżki śmietany 12%
czarny świeżo mielony pieprz lub świeżo mielone płatki chili do podania

Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Brukselki obierz z wierzchnich liści (jeśli są brzydkie).
Jeżeli masz większe główki, brukselki, to przekrój je na pół.
Pomidory pokrój w paski.

Zagotuj bulion.
Wrzuć brukselkę, 3 gałązki tymianku, pomidory oraz kminek.
Gotuj bez przykrycia (to bardzo ważne) do czasu, aż warzywo zacznie mięknąć.
Uważaj jednak, by nie gotować zbyt długo.
Brukselka powinna być miękka, ale wciąż przyjemnie chrupiąca.
Do zupy dodaj ugotowany wcześniej makaron i podgrzej całość.
Do kubka wlej dwie łyżki śmietany i zahartuj ją gorącą zupą.
Dokładnie wymieszaj.
Wyłącz ogień, wlej śmietanę i rozlewaj zupę na talerze.
Posyp listkami oberwanymi z gałązek tymianku i dopraw pieprzem lub płatkami chili. Smacznego :).

 

Zupa z brukselki podana z makaronem
Zupa z brukselki podana z makaronem

Z tego co wiem brukselkę się albo lubi, albo nie lubi. Rzadko spotykam kogoś dla kogo jest obojętna :). Bardzo ważny jest sposób przyrządzania tego warzywa, by nie było czuć charakterystycznej goryczki. Moje sposoby na nią są opisane w przepisie. Dodatkowo czasem nacinam łodyżki na krzyż, ale czy to działa, to nie mam zielonego pojęcia :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *