Zupa wiśniowa, czyli węgierski myggyleves

Zupa wiśniowa, czyli węgierski myggyleves

Zupa wiśniowa, czyli węgierski myggyleves

Składniki dla 2 osób:
250 gram wiśni – waga po wydrylowaniu
0,5 l wody
mała laska cynamonu
1-2 goździki
cukier do smaku, ja użyłam ksylitolu
łyżka soku z cytryny lub limonki
70 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/5 łyżeczki soli
makaron – opcjonalnie, ja nie dodawałam

Przygotowanie:
Wiśnie dokładnie wymyj i wydryluj.
Przekładaj do garnka sprawdzając, czy nie zostały pestki.
Zalej wodą, dodaj cynamon i goździki(a) i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Dopraw zupę cukrem, solą i sokiem z cytryny (limonki).
Przestudź zupę i wyjmij cynamon i goździki(a).
Dodaj jogurt i kwaśną śmietanę.
Możesz zmiksować zupę (ja zmiksowałam) lub pozostawić całe wiśnie.
Jeśli chcesz, żeby była bardziej sycąca dodaj ugotowany makaron.
Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego:)

Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa

Przygotowując tę zupę wzorowałam się na przepisie na węgierski chłodnik wiśniowy o nazwie myggyleves. Od siebie dodałam sok z limonki, który oczywiście nie jest konieczny. I my zjedliśmy zupę na ciepło, ale nie gorącą. Bardzo fajnie smakuje i chyba zwyczajnie nie doczekałaby się schłodzenia. Jak będę robić następnym razem, to od razu po śniadaniu z pełnym brzuchem i wtedy zaserwuję na zimno :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *