Zupa w stylu azjatyckim na bazie rodzimego rosołu

Zupa w stylu azjatyckim na bazie rodzimego rosołu

Zupa w stylu azjatyckim na bazie rodzimego rosołu

Składniki dla 2 osób:
1/2 litra dobrego domowego rosołu
3 łyżki warzyw chińskich mrożonych lub ze słoika
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu teriyaki
łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
gwiazdka anyżu
4 łyżki posiekanej zielonej dymki
Na pierożki (około 30 małych sztuk, to co zostanie można zamrozić):
250 g dowolnego mięsa z rosołu
2 -3 łyżki warzyw chińskich mrożonych lub ze słoika
3 kasztany wodne – opcjonalnie
łyżka sosu teriyaki
łyżeczka świeżo startego imbiru
łyżka sosu sojowego
łyżeczka sambal oelek
łyżka sosu ostrygowego
jako
sól
pieprz
Na ciasto:
200 g mąki
żółtko jajka
150 ml gorącej wody
szczypta soli

Przygotowanie:
Domowy rosół zagrzej. 
Imbir obierz za pomocą łyżeczki i zetrzyj od razu 2 łyżeczki do zupy i do farszu pierożków.
Warzywa chińskie oddzielnie odłóż do pierożków i oddzielnie do zupy.
Te przeznaczone do zupy pokrój na mniejsze kawałki, natomiast do pierożków drobno posiekaj.
Kasztany wodne potnij w plastry, te w słupki i posiekaj również.
Mięso z rosołu zmiel w maszynce, dodaj posiekane warzywa i kasztany oraz łyżeczkę startego imbiru.
Dodaj jajko i wszystkie przyprawy do farszu.
Starannie wymieszaj.

Zrób ciasto. 

Mąkę przesiej przez sito (ja użyłam mąki typu 450).
Dodaj żółtko i szczyptę soli.
Troszkę przemieszaj i dodawaj sukcesywnie bardzo ciepłą wodę.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne.
Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 1/2 godziny.
Po tym czasie przetnij ciasto na pół. 
Jedną połowę pozostaw pod ścierką,a drugą rozwałkuj, wytnij niewielkie koła i nakładaj farsz.
Sklejaj i wrzucaj partiami na osoloną wodę, co jakiś czas twórz wir w wodzie.
Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotuj jeszcze około 2 minuty.
Rozwałkuj pozostałe ciasto i powtórz czynności.

Do rosołu dodaj pozostały imbir, warzywa oraz przyprawy.
Posiekaj dymkę i połowę dorzuć do zupy, gotuj wszystko razem 5 minut.
Na talerze nakładaj pierogi, zalej bulionem i posyp pozostałą dymką. Smacznego :). 

Zupa w stylu azjatyckim na bazie rodzimego rosołu
Zupa w stylu azjatyckim na bazie rodzimego rosołu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *