Zupa szczawiowa z kozim serkiem

Zupa szczawiowa z kozim serkiem

Składniki dla 2 osób:
0,5 l bulionu – u nas rosół
mały pęczek szczawiu
2 średniej wielkości ziemniaki
mała cebulą
duży ząbek czosnku
łyżeczka sera koziego
2 łyżki śmietany 12%
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek.
Liście szczawiu oddziel od łodyg i dokładnie umyj.
Pozostaw do osuszenia.
Posiekaj.
Bulion zagotuj i wrzuć obrane, umyte i pokrojone w małą kostkę ziemniaki.
Czosnek i cebulę obierz i posiekaj.
W rondlu o grubym dnie lub na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę.
Zeszklij ją i dodaj czosnek razem ze szczawiem.
Przesmażaj mieszając, aż szczaw zacznie zmieniać kolor i przełóż do bulionu.
Dodaj serek kozi i gotuj, aż serek się rozpuści.
W tym czasie śmietanę zahartuj gorącą zupą.
Dokładnie wymieszaj i dodaj do zupy.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozlej na talerze i dodaj do zupy jajka. Smacznego :).

Zupa szczawiowa z kozim serkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *