Zupa serowo koperkowa z ziemniakiem

Zupa serowo koperkowa z ziemniakiem

Zupa serowo koperkowa z ziemniakiem

Składniki dla 2 osób:
1/2 małej porcji rosołowej z kurczaka bez skóry
spora marchew
średnia pietruszka
kawałeczek selera
8 cm niezbyt grubego pora
1/2 pęczka koperku
mały serek topiony złoty ementaler -trójkącik
średni ziemniak

Przygotowanie:
Porcję rosołową zalej 1/2 litra wody i gotuj.
Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój na 2-3 części.
Pora dokładnie oczyść, możesz również przekroić na pół.
Dodaj warzywa do wywaru.
Koperek drobno posiekaj.
Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w ćwierć plastry.
Gdy mięso i włoszczyzna będą miękkie wyjmij z zupy.
Do wywaru wrzuć ziemniaka i połowę koperku.
Gdy ziemniak zmięknie wyjmij 1/3 z zupy i odłóż na bok.
Do gotującej się zupy wrzuć serek i rozpuść go, nie musisz tego robić zbyt dokładnie, ponieważ zmiksujesz zupę.
Trochę przestudź zupę i dokładnie zmiksuj.
Ponownie dodaj odłożone ziemniaki, resztę koperku i pokrojoną na plastry marchewkę.
Możesz również dorzucić obrane od kości mięso.
Zagrzej zupę i podawaj gorącą. Smacznego :).

Zupa serowo koperkowa
Zupa serowo koperkowa

Polecam również:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-koperkowa/

Niedawno robiłam zupę koperkową, ale ponieważ i ja i Zbyszek kupiliśmy koperek, więc trzeba było zużyć do jakiegoś dania większą jego ilość. Ponieważ bardzo lubimy zupę koperkową, to postanowiłam zrobić ponownie. Tym razem dodałam do niej serek, mam nadzieję że taki mały trójkącik nie podniósł za bardzo kaloryczności zupy, a na pewno udoskonalił jej smak.

serek topiony

Ani ja, ani Zbyszek nie jesteśmy miłośnikami sera topionego, chociaż inne sery uwielbiamy, ale kupiliśmy właśnie z myślą o zupach. Biorąc z półki nie mieliśmy na myśli żadnej konkretnej no i bardzo szybko przydał się do dzisiejszej koperkowej. Takich maleńkich serków nie sprzedają pojedynczo, więc musieliśmy kupić całe pudełeczko – kółko, a to oznacza iż wykorzystamy go również do innych dań. Poza tym serek ten jest produkowany w Tychach, więc należy wspierać rodzimą firmę, przynajmniej od czasu do czasu :D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *