Zupa selerowa z ryżem gotowana na bulionie

Zupa selerowa z ryżem gotowana na bulionie

Zupa selerowa z ryżem gotowana na bulionie

Składniki na 4 porcje:
300 g selera korzeniowego
100 g ryżu jaśminowego lub basmati
1/2 średniego pora
biała cebula
masło klarowane
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki śmietany
litr bulionu drobiowego

Przygotowanie:
Seler wyszoruj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. 
Skrop go sokiem z cytryny. żeby nie ściemniał.
Pora dokładnie oczyść i pokrój w półplastry.
Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę.
W rondlu rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę oraz pora.
Przesmażaj, aż warzywa się zeszklą.
Dodaj startego selera i przesmażaj razem 6-7 minut.
Często mieszaj, warzywa nie mogą zbrązowieć, ani przywrzeć do dna garnka.
Dodaj bulion i gotuj jeszcze około 10 minut.
Dodaj szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. 
W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gotową zupę zmiksuj, ale niezbyt dokładnie, powinny być wyczuwalne drobne cząstki warzyw.
Dopraw śmietaną i podgrzej.
Na talerze nakładaj ryż, wlej gorącą zupę i podaj pieprz dla chętnych. Smacznego :).

Zupa selerowa z ryżem
Zupa selerowa z ryżem

Seler

Ilekroć robię zupę z selera tylekroć razy jestem zaskoczona tym jaka jest pyszna. Jest to dla mnie tak dziwne, ponieważ nie przepadam za tym warzywem. W zupach i surówkach zachodzi jakaś niezrozumiała dla mnie przemiana w tym warzywie, ponieważ smakuje rewelacyjnie. Niestety jeszcze bardziej niż selera korzeniowego, nie lubię tak zdrowego selera naciowego. Myślę jednak, żeby i z tym naciowym pokombinować, a nuż i się okaże, że wcale nie jest taki zły :D. 

Zobacz także przepis na surówkę z selera:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/salatki-i-surowki/surowka-z-selera/

1 thought on “Zupa selerowa z ryżem gotowana na bulionie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *