Zupa porowa z groszkiem

Zupa porowa z groszkiem

Zupa porowa z groszkiem

Składniki na 4 porcje:
2 spore skrzydełka z kurczaka
duży por (biała część)
marchewka 
pietruszka 
1/4 małego selera
6 łyżek mrożonego lub świeżego groszku
4 łyżki makaronu zacierkowego lub innego drobnego
kilka gałązek koperku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
5 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Skrzydełka zalej litrem wody, dodaj sos sojowy, liście laurowe, angielskie ziela, ziarna pieprzu.
Gotuj do miękkości.
Warzywa obierz.
Marchewkę pokrój w plasterki, pietruszkę i seler w małą kostkę, a pora w ćwierćplastry.
Dodaj do miękkich skrzydełek.
Gdy warzywa zaczną mięknąć dorzuć groszek.
W międzyczasie ugotuj zacierkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możesz też zrobić ją sam(a), to nic trudnego).
Umyty koperek drobno posiekaj.
Wyjmij skrzydełka, jak chcesz obierz mięso i dodaj do zupy.
Do garnka wrzuć koperek, pomieszaj zupę i podawaj. Smacznego :). 



Zupa porowa z groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *