Zupa pomidorowa z nutką imbiru i sokiem jabłkowym

Zupa pomidorowa z nutką imbiru i sokiem jabłkowym

Zupa pomidorowa z nutką imbiru i sokiem jabłkowym

Składniki dla 4 osób:
1/2 porcji rosołowej z kurczaka bez skóry
duża marchewka
duża pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1/2 kostki warzywnej eko – ja pominęłam 🙂
łyżka sosu sojowego jasnego
1/2 puszki pomidorów bez skóry, najlepiej krojonych
1/2 szklanki soku jabłkowego, najlepiej z antonówki
3 łyżki śmietany do zup
1/2 średniej cebuli czerwonej
łyżka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
płaska łyżka imbiru startego na drobnych oczkach tarki
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, czarny świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Porcję rosołową zalej 0,75 l wody i zagotuj.
Obierz marchew, pietruszkę i seler.
Pora oczyść.
Dodaj przygotowane warzywa do garnka i gotuj bulion.
Przypraw sosem sojowym i kostką warzywną.
Gdy warzywa i mięso zmiękną wyjmij je z zupy.
1/2 marchewki i seler pokrój  na mniejsze kawałki.
Drobno posiekaj cebulę.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, przesmażaj aż się zeszkli.
Dodaj imbir, pokrojony seler i marchewkę oraz pomidory z puszki.
Przesmażaj razem około 5 minut, a następnie dodaj do bulionu.
Wlej sok z cytryny i sok jabłkowy.
Gotuj razem 10 minut.
Przestudź lekko zupę i zmiksuj.
W tym czasie przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ponownie zagotuj zupę.
Dodaj śmietanę i przypraw dużą ilością pieprzu i ewentualnie solą.
Na talerzu posyp natką pietruszki. Smacznego :).

Zupa pomidorowa z nutką imbiru
Zupa pomidorowa z nutką imbiru

Imbir

Zajrzałam rano do lodówki i zobaczyłam, że zostało pół puszki pomidorów. Nie lubię trzymać w lodówce otwartej puszki dłużej niż 2 dni, więc postanowiłam, że zużyję je dzisiaj. Dawno nie robiliśmy pomidorowej, więc pomyśleliśmy że fajnie byłoby zjeść. Pomysł, by wykorzystać imbir wziął się stąd, że postanowiłam zrobić herbatę imbirową, a że skończył mi się imbir w domu, więc postanowiłam kupić. Pachniał tak pięknie przy krojeniu, że postanowiłam dodać go do zupy, no jak już postanowiłam dodać imbir, to pokombinowałam jeszcze trochę i tak oto powstała dzisiejsza zupa. Bardzo ciekawa w smaku zresztą :).

Zobacz również przepis na pikantną zupę pomidorową z mozzarellą, bazylią i szałwią
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/pikantna-zupa-pomidorowa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *