Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa z chipsami z boczku wędzonego

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa

Składniki na 8 osób:
500 g pieczarek
2 duże marchewki
duża pietruszka
7-8 cm pora
kawałek selera
2 skrzydełka z kurczaka
kostka wieprzowa
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
5-6 ziaren pieprzu
kostka bulionowa
łyżeczka „jarzynki”
łyżka sosu sojowego
łyżeczka maggi
parmezan
masło klarowane

Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej 3 litry wody i włóż skrzydełka i kostkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj, aż mięso zmięknie. Marchewki, seler, pietruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Pora zostaw w całym kawałku. Wrzuć do garnka.  Pieczarki obierz ze skórki, pokrój w plastry. Jeśli warzywa są już miękkie wyłóż ja na talerz, podobnie zrób z kostką, skrzydełkami i listkami laurowymi. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć pieczarki i smaż na dużym ogniu, aż się zezłocą. Dodaj do trochę przestudzonego wywaru mięsno-warzywnego i zmiksuj. Teraz dodawaj sukcesywnie warzywa, osiągnij gęstość kremu taką jaką lubisz. Dodaj kawałek startego parmezanu, zmiksuj. Na patelni grillowej usmaż chipsy z boczku.

Zupa pieczarkowa

Chrupiące połóż na ręczniku papierowym i odsącz z tłuszczu. Gorącą zupę rozlej na talerze, dodaj chipsy. Zupa pieczarkowa jest gotowa. Smacznego:)

Zupa pieczarkowaNasz najstarszy wnuk, Tomaszek powiedział kiedyś, że my to gotujemy tak po zagranicznemu:). No to teraz musimy się starać, żeby zawsze czymś go zaskoczyć kulinarnie :). Jestem pewna, że wyrośnie z niego prawdziwy smakosz, właściwie to już nim jest. Powiem Ci, że to ogromnie cieszy jak dzieci zjadają  z apetytem, to co się przygotowało:) Tomaszek zjadł całą zupkę, a potem jeszcze dwa razy brał dokładkę. Dodatkowo dzieciaki miały do zupki jeszcze grzanki, które zawsze mamy w domu właśnie dla maluchów naszych.

4 thoughts on “Zupa pieczarkowa z chipsami z boczku wędzonego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *