Zupa pieczarkowa z ziołami i makaronem

Zupa pieczarkowa z ziołami i makaronem

Składniki dla 5-6 osób:
Żeberko wołowe (oczywiście możesz użyć dowolnego mięsa z kością)
500 g pieczarek
2 średnie marchewki
spora pietruszka
6-7 cm pora
kawałek selera
kilka gałązek świeżego tymianku
czubata łyżeczka majeranku suszonego
1/2 pęczka natki pietruszki
kostka warzywna
1/2 łyżeczki lubczyku
łyżka masła klarowanego
świeżo mielony czarny pieprz
5-6 łyżek śmietany 30%

Przygotowanie:
Ugotuj wywar z mięsa, gdy zmięknie wyjmij z garnka. Warzywa umyj i obierz. Marchewkę pokrój w plastry, pora w półkrążki, a pietruszkę i seler w kostkę, wrzuć do wywaru. Pieczarki obierz (albo tylko umyj, jak wolisz), usuń nóżki i pokrój w plastry, kilka mniejszych zostaw w całości do dekoracji. Na patelni rozgrzej masło klarowane i w bardzo wysokiej temperaturze obsmaż pieczarki na złoty kolor, dodaj do zupy. Część natki pietruszki posiekaj, pozostałą zwiąż nitką bawełnianą razem z tymiankiem, dodaj wszystkie przyprawy i zioła (oprócz posiekanej natki) do wywaru. Gotuj kilka minut. Ulubiony makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron rozłóż na talerze, wlej zupę i posyp natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego :).

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa

Zupy są dla nas bardzo ważne, robimy je prawie codziennie. Nie jemy ich razem z drugim daniem, bo po prostu nie dalibyśmy rady. Czasem spożywamy je już na drugie śniadanie, a po kilku godzinach dopiero drugie danie. Prawie nigdy nie robimy zup według przepisów. Zupa to dla nas pełna improwizacja i mamy sporą satysfakcję gdy wyczarujemy coś pysznego. Oczywiście niektóre zupy tradycyjne robimy zawsze podobnie, chociażby francuską zupę cebulową, czy czeską czosnkową. Obecnie jest dostępnych tyle warzyw, ziół i przypraw, że dla nas kochających gotowanie, to po prostu raj. Można wspaniale kombinować, szukać smaków, dobrych połączeń i cieszyć się aromatami :). Cieszę się również tym, że my Polacy coraz mniej boimy się nieznanych nam smaków, że potrafimy doceniać zupełnie nieznane nam kuchnie z różnych zakątków świata :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *