Zupa paprykowa z pomarańczą

Zupa paprykowa z pomarańczą

Zupa paprykowa z pomarańczą

Składniki na 4 małe porcje:
400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
sok z połowy pomarańczy
2 czerwone słodkie papryki
średniej wielkości pomidor
mała czerwona cebula lub szalotka
duży ząbek czosnku
2 duże gałązki oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 
2 duże gałązki tymianku + do posypania lub 1/2 łyżeczki suszonego
łyżka tradycyjnej adżiki (jeśli masz bardzo ostrą, to dodaj tyle ile lubisz)
100 ml mleka kokosowego
dojrzały ser pleśniowy – ilość zależna od upodobań, aczkolwiek ser powinien być dobrze wyczuwalny
płatki chili do posypania zupy – opcjonalnie
świeże zioła do posypania zupy – u nas tymianek
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Papryki obierz i pokrój na niewielkie kawałki – możesz pominąć ten krok (ja używam obieraczka do pomidorów, papryki, kiwi itp…jest doskonały).
Pomidora obierz i pokrój w kostkę. 
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć cebulę.
Gdy się zeszkli dodaj czosnek, a po chwili paprykę.
Przemieszaj, przykryj garnek i duś, aż papryka zmięknie.
Dodaj pomidora, adżikę, zioła i przesmażaj razem kilka minut.
Zalej bulionem, oraz sokiem z pomarańczy i gotuj jeszcze 5-6 minut.
Dodaj mleko kokosowe.
Zmiksuj zupę, w razie potrzeby dolej trochę wody i dopraw solą (ja nie soliłam, bulion i zioła wystarczyły, dodatkowo jeszcze będzie ser, który również jest słonawy).
Na talerze pokrusz ser, zalej gorącą zupą, posyp ziołami i serwuj.
Podaj na stół płatki chili dla chętnych. Smacznego :). 

 

Zupa paprykowa z pomarańczą
Zupa paprykowa z pomarańczą

Bardzo pyszna zupa. Smaki świetnie skomponowane…trochę ostrości, egzotyki pomarańczy i kokosu oraz kwaskowatości pomidora, no i smaku sera, który nadał charakteru ale nie zdominował papryki. Polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *