Zupa paprykowa z kiełbasą chorizo

Zupa paprykowa z kiełbasą chorizo

Zupa paprykowa z kiełbasą chorizo

Składniki dla 2 osób:
50 g suchej drobnej fasolki
ćwiartkę czerwonej papryki
ćwiartkę zielonej papryki
5 dużych plastrów chorizo
2 łyżki krojonych pomidorów z puszki
kawałek marchewki
kawałek pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
ząbek czosnku
pół kostki bulionu eko
pół łyżeczki „jarzynki” eko
płaska łyżeczka przyprawy do zupy pomidorowej lub ulubionych ziół
pół łyżeczki płatków chili
łyżeczka czerwonej pasty curry (opcjonalnie)

Zupa paprykowa z kiełbasą chorizo
Zupa paprykowa z kiełbasą chorizo

Przygotowanie:
Fasolkę namocz na całą noc. Do garnka wlej pół litra wody, dodaj fasolkę przepłukaną na sicie bieżącą wodą. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w słupki, pora w krążki, a papryki w paseczki. Gdy fasolka zmięknie dorzuć warzywa, kostkę bulionu, „jarzynkę”, przyprawę do zupy pomidorowej, bądź swoje ulubione zioła. Po 10 minutach dodaj chorizo pokrojone albo porwane na mniejsze kawałki. Upewnij się, że warzywa i fasolka są miękkie i dodaj płatki chili oraz pomidory z puszki. Po 3 minutach zdejmij zupę z ognia i dodaj posiekany czosnek. Rozlej zupę na talerze. Zbyszek dodał sobie jeszcze pastę curry, ja nie :). Zupa paprykowa z kiełbasą chorizo jest gotowa. Smacznego :).

Zupa paprykowa z kiełbasą chorizo
Zupa paprykowa z kiełbasą chorizo

Zupa wyszła pyszna….mniam. Genialnie rozgrzewająca w ten mroźny styczniowy dzień. Nie była mocno pikantna, ale na taką właśnie mieliśmy ochotę. Zawsze można dopikantnić na talerzu :). Chorizo nie należy do moich ulubionych wędlin, ale podane w jakiejś ciepłej potrawie sprawdza się zawsze. Ja miałam grubą kiełbasę chorizo, ale oczywiście możesz dodać taką, jakie akurat masz. W naszych przepisach podaję dokładnie to, czego użyliśmy do przyrządzenia danej potrawy, ale to nie oznacza, że nie możesz zmieniać składników. W tym konkretnym, dodałam na przykład bulion w kostce eko, bo aktualnie taki mam, ale to nie znaczy, że nie można go zastąpić:). Piszę o tym głównie do tych, którzy rozpoczynają swoją podróż kulinarną. Bawcie się gotowaniem, zmieniajcie przepisy, gotowanie to przyjemność :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *