zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym


Zupa ogórkowa

Składniki: (dla 4 osób):
kawałek chudego żeberka wieprzowego
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
pół cebuli, ja dodałam czosnkową
średni ziemniak
1,5 l wody
½ łyżeczki  „jarzynki”
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
6 średnich ogórków kiszonych
szklanka wody z ogórków
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
5-6 ziaren czarnego pieprzu
śmietana 30%

Przygotowanie:
Żeberko zalej wodą, dodaj liście, ziele,  ziarna pieprzu i gotuj aż mięso zacznie odchodzić od kości. Dodaj pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną w małą kostkę pietruszkę, seler i cebulę oraz pokrojony w półplastry por. Wrzuć do wywaru i gotuj aż warzywa będą miękkie. Wyjmij z zupy żeberko. Teraz dodaj pokrojony w półplastry ziemniak . Pokrój kawałki mięsa w kostkę ( jeśli jest jakiś tłuszcz, odrzuć go) i dorzuć do zupy. Teraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach ogórki. Ja je wcześniej obieram ze skórki, ty zrób jak zechcesz. Jeśli ziemniak jest już miękki, dodaj ogórki. Skosztuj , czy zupa jest wystarczająco kwaśna. Jeśli nie, możesz dodać więcej ogórków bądź dolać wodę ogórkową. Dopraw ostrożnie „jarzynką”, jeśli ogórki są bardzo słone możliwe, że nie trzeba dodawać w ogóle. Na koniec dosmacz solidną dawką mielonego pieprzu i odrobinką śmietany. Możesz to zrobić na talerzu. Zupa ogórkowa na żeberku wieprzowym jest gotowa. Smacznego:).   

 

Bardzo dobrym sposobem na mroźne dni jest talerz zupy zrobionej na kiszonce. Kiszonki są bogate w witaminę C, która często ratuje nas przed grypą, czy przeziębieniem, a także witaminę B1, B2 i B3, które ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poza tym oczyszczają organizm z toksyn. Kiszone ogórki i kapusta odbudowują mikroflorę przewodu pokarmowego po kuracji antybiotykowej. Kisić można mnóstwo warzyw, ale o tym napiszę wkrótce.
Sok z kiszonych ogórków można wykorzystać też do czyszczenia długo nieużywanych sztućców i naczyń miedzianych. Wystarczy miękką szmatkę zwilżyć wodą ogórkowa i przecierać naczynia.
Z kiszonej kapusty natomiast można sobie zrobić maseczkę antyseptyczną i ściągającą. Wystarczy wycisnąć kapustę, drobno poszatkować i nałożyć na 15 minut na twarz. Po zabiegu przemyć buzię letnią wodą :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *