Zupa mojej siostry

Zupa mojej siostry. Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem.

Zupa mojej siostry. Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Zupa mojej siostry
Zupa mojej siostry

Przepis i zdjęcia mojej siostrzyczki 🙂

Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem.
podwójny filet z kurczaka

trawa cytrynowa                  2 świeże łodygi lub łyżeczka suszonej
imbir świeży                          ok 3-4 cm
czosnek                                  2-3 ząbki
cebula dymka                       2 szt (lub zwykła biała)
papryczki ostre                    2 szt
rosół lub wywar z kostki     ok 1,5 l
mleko kokosowe w puszce  1 szt.
kurkuma                                1 szczypta
kolendra                                1 łyżeczka
tymianek                               1 łyżeczka
ostra papryka w proszku    do smaku
cukier palmowy lub trzcinowy 1 łyżeczka
sól , pieprz                            do smaku
sos sojowy                             2-3 łyżki
sos rybny                               2-3 łyżki
olej kokosowy                      2 łyżki
makaron sojowy lub ryżowy przygotowany wg. przepisu na opakowaniu.

Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie ok 2-3 cm paski.
Imbir obieramy (najlepiej łyżką) i kroimy w drobniutka kostkę.
Papryczki oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie półplasterki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy olej kokosowy  i wrzucamy małymi partiami paski kurczaka, smażąc na dość dużym ogniu,  pilnując żeby się dobrze zrumieniły, ale nie wypuściły soku. Obsmażone mięso wyjmujemy do miseczki, a na powstałym tłuszczu wysmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy do niej imbir oraz ostre papryczki. Wszystko smażymy przez chwilę i dodajemy czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. 

Zalewamy rosołem, dodajemy trawę cytrynową oraz przyprawy sypkie: kurkumę, kolendrę, tymianek, cukier palmowy oraz wysmażone paski kurczaka i gotujemy
ok. 10 min.  Następnie dodajemy sok z całej limonki oraz mleko koksowe, sos sojowy, sos rybny  doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie ostrą papryką w proszku i  wszystko gotujemy kolejne 10 min.

Zupa mojej siostry
Zupa mojej siostry

WAŻNE: przed podaniem wyciągamy z zupy trawę cytrynową, jeśli używamy suszonej to najlepiej wyłowić ją łyżką cedzakową.

 

Zupę podajemy z wcześniej przygotowanym makaronem. Można posypać świeżą kolendrą dla podkreślenia smaku.

Do zupy tajskiej doskonale pasują krewetki, którymi można uzupełnić lub zastąpić filet 
z kurczaka. Wówczas krewetki należy wrzucić do zupy na 5-7 minut przed końcem gotowania.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *