Zupa meksykańska z kiełbasą i czarną fasolą

Zupa meksykańska z kiełbasą i czarną fasolą

Zupa meksykańska z kiełbasą i czarną fasolą

Składniki dla 2 osób:
100 g kiełbasy meksykańskiej lub innej  pikantnej
mała cebula
puszka czarnej fasoli
1/2 litra bulionu warzywnego z kostki
1/2 czerwonej papryki
spory ząbek czosnku
płaska łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej
szczypta mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej suszonej papryczki chili
kilka gałązek natki pietruszki.

Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój w zgrabne, w miarę równe plasterki.
Poukładaj je na dnie garnka o grubym dnie.
Podsmażaj na średnim ogniu.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Połowę czerwonej papryki pokrój w paseczki.
Przewróć na drugą stronę i również podsmaż, ale dodaj już cebulę i paprykę.
Często mieszaj.
Gdy cebula się zeszkli dodaj czosnek drobno posiekany.
Przesmażaj razem do momentu, aż poczujesz wyraźny zapach czosnku.
Zalej 1/2 litra wody z dodatkiem połowy kostki bulionowej na włoszczyźnie.
Otwórz puszkę z czarną fasolą przełóż ją na sito i przelej dokładnie pod bieżącą wodą.
Dopraw paprykami i kminkiem.
Gotuj do miękkości papryki.
Z gałązek natki pietruszki poodrywaj liście i posiekaj.
Dodaj czarną fasolę, zagotuj i podawaj gorącą posypaną drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂

Zupa meksykańska z kiełbasą
Zupa meksykańska z kiełbasą

Zobacz również przepis na zupę meksykańską z kurczakiem:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/meksykanska-zupa-z-kurczakiem-2/

„Piotr i Paweł”

Dzisiaj pojechaliśmy do Katowic do Ikei po słoiczki na przyprawy, ponieważ niestety jeśli nie są przechowywane w szczelnych pojemnikach, to wietrzeją. W naszym domu przypraw mamy mnóstwo i nie sposób je wszystkie zamknąć w słoikach, bo nasz kuchnia nie jest aż tak pojemna :), ale przynajmniej część z nich jest dobrze zabezpieczona. Oczywiście nie o słoiczkach chciałam napisać, a o znajdującym się w pobliżu supermarkecie „Piotr i Paweł”, który należy do naszych ulubionych. Sklep ten znajduje się przy Ikei i odwiedzając tan szwedzki market zawsze albo prawie zawsze idziemy na zakupy do „Piotra i Pawła”. I właśnie w tymże sklepie kupiliśmy dzisiaj meksykańską surową kiełbasę (produkcji polskiej, w promocji 10 zł za kilo :D), która to przyczyniła się do powstania dzisiejszej zupy. Wyszła gęsta i pożywna zarówno za sprawą kiełbasy jak i również fasoli, bowiem taka puszka na dwie osoby powoduje, że zupa staje się gęsta i pożywna. Tak więc drugiego dania dziś nie będzie :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *