Zupa marchewkowa z kalafiorem i gorgonzolą

Zupa marchewkowa z kalafiorem i gorgonzolą

Zupa marchewkowa z kalafiorem i gorgonzolą

Składniki dla 2-3 osób:
2 średnie marchewki
1/2 małego kalafiora
2 spore ząbki czosnku
0,5 l wody
łyżka sosu sojowego
duży liść laurowy
3 ziela angielskie
masło klarowane
sól ziołowa do smaku
pieprz do smaku
30 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
płatki chili – opcjonalnie do dekoracji
3-4 gałązki świeżego tymianku
2-3 łyżki śmietany 30 % – opcjonalnie

Przygotowanie:
Marchew i czosnek obierz.
Kalafiora podziel na niewielkie różyczki.
Marchew pokrój w plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło klarowane i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Po chwili dorzuć marchew i różyczki kalafiora oraz liścia laurowego i angielskie ziele.
Przesmażaj około 7-8 minut często mieszając.
Wlej wodę i gotuj chwilę, do momentu, aż warzywa zmiękną ale nie będą rozgotowane.
Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem.
Odłóż do miseczki 2-3 łyżki warzyw z zupy.
Do zupy dodaj śmietanę i zmiksuj zupę na gładki krem.
Dodaj odłożone warzywa.
Gorącą zupę rozlej na talerze.
Dodaj pokruszoną lub pokrojoną w kosteczkę gorgonzolę, posyp listkami tymianku oraz płatkami chili. Smacznego :).

Zupa marchewkowa z kalafiorem
Zupa marchewkowa z kalafiorem

Zobacz również przepis na pyszny krem z kalafiora podany również z gorgonzolą:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/lekko-pikantny-krem-z-kalafiora/

Pisząc przepis po raz kolejny zdałam sobie sprawę jak niewiele składników i przypraw  potrzeba by stworzyć pyszne danie. Zupa bardzo nam smakowała, była aksamitna i delikatna. Myślę, że z przyjemnością zjadłyby ją również dzieci, wtedy można ewentualnie pominąć dodatek płatków chili, chociaż i z nimi zupa nie była pikantna. Dodatek tymianku doskonale sprawdził się w tym daniu. 

tymianek

Tymianek bardzo dobrze hoduje się nie tylko w ogródkach, ale i na balkonach, czy oknach kuchennych. W moim domu jest przez cały rok (no może z małymi przerwami), gdyż bardzo cenię to zioło. Tymianek doskonale łączy się z innymi ziołami, tworząc aromatyczną mieszankę. Świeży tymianek pachnie znacznie intensywniej aniżeli suszony i dlatego pamiętajmy by używać go z umiarem, ponieważ ma podkreślać smak potrawy, a nie zdominować. 

W dawnych czasach tymianek stosowano, by przyspieszyć gojenie wysypek skórnych, w tym trądziku. Uważano, że są one groźne dla zdrowia, wierzono bowiem, że mogą zaatakować organizm od wewnątrz doprowadzając do bardzo poważnych schorzeń

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *