Zupa marchewkowa z ciecierzycą

Zupa marchewkowa z ciecierzycą, danie kuchni arabskiej

Zupa marchewkowa z ciecierzycą, danie kuchni arabskiej

Składniki dla 2 osób:
60 g suchej ciecierzycy
0,5 litra bulionu
2 średnie marchewki
cebula
3-4 ząbki czosnku
1/5 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki płatków chili lub według uznania
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Do ciecierzycy:
łyżeczka oliwy
1/5 łyżeczki soli
duża szczypta kuminu
Dodatkowo:
tahini – 2 łyżki
sok z cytryny – 2 łyżki
woda – łyżka
natka pietruszki

Przygotowanie:
Ciecierzycę namocz i zostaw na 8 godzin do namoczenia.
Możesz ewentualnie użyć cieciorki z puszki lub słoika.
Ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do osączenia, a następnie przełóż do miseczki i przykryj folią aluminiową.
Marchewki, cebulę i czosnek obierz.
Marchew pokrój w plastry, a cebulę i czosnek posiekaj.
W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć warzywa.
Przypraw kuminem (kmin rzymski), kolendrą, płatkami chili, pieprzem i solą.
Smaż około 15 minut często mieszając.
Do miski z cieciorką dodaj oliwę, kumin i sól.
Wymieszaj dokładnie, przełóż do foremki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
W międzyczasie kilka razy pomieszaj ziarna.
Do rondla z warzywami dodaj bulion i gotuj, aż marchewka będzie całkiem miękka.
Lekko przestudź zupę i zmiksuj.
Natkę pietruszki posiekaj, powinna być łyżka lub dwie.
Podgrzej zupę, dodaj natkę i wymieszaj.
Tahini wymieszaj z sokiem z cytryny i wodą.
Zupę rozlewaj na talerze, dodaj pieczoną cieciorkę i sos tahini. Smacznego :).

"<yoastmark

Ta zupa kuchni arabskiej jest bardzo smaczna i ciekawa. Przyznam, że jedna z lepszych jakie ostatnio miałam okazję zjeść. Oczywiście jest dość ostra, ale dozę ostrości można regulować wedle własnych upodobań.

tahini

Tahini jest to pasta sezamowa bardzo popularna w kuchni arabskiej. W kuchni Bliskiego Wschodu wyrabia się ją z prażonych ziaren sezamu. We Wschodniej Azji natomiast robi się ją z niełuskanych nasion sezamu. Nadaje potrawom ciekawego smaku. Jest na przykład świetnym dodatkiem do humusów.
Pastę można kupić w sklepach typu smaki świata lub w większych marketach na stoiskach z kuchniami świata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *