Zupa kukurydziana z kiełbasą chorizo i chili

Zupa kukurydziana z kiełbasą chorizo i chili

Zupa kukurydziana z kiełbasą chorizo i chili

Składniki dla 2 osób:
spore skrzydełko z kurczaka
mała pietruszka
mała marchewka
kawałek selera
kawałek pora
mała puszka kukurydzy lub jedna kolba świeżej
2 łyżki sosu sojowego
spory ziemniak
świeżo zmielone płatki chilii
kilka plasterków kiełbasy chorizo
świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz.
Pora oczyść.
Włoszczyznę i skrzydełko zalej 0,5 l wody i gotuj do miękkości.
Obierz i pokrój ziemniaka, wrzuć do garnka.
Dopraw sosem sojowym.
Jeśli używasz świeżą kukurydzę, to pokrój na mniejsze kawałki, z wywaru wyjmij warzywa i skrzydełko i wrzuć kukurydzę, ugotuj do miękkości, ostudź i oddziel ziarna od kolby.
Kukurydzę z puszki osącz na sicie i opłucz pod bieżącą wodą.
Gdy ziemniak zmięknie wyjmij z garnka mięso i warzywa poza marchewką i ziemniakami.
Dodaj kukurydzę, łyżkę lub dwie odłóż na bok.
Pogotuj razem około 5 minut i zmiksuj zupę.
Na suchej patelni, na małym ogniu przesmaż plasterki chorizo.
Zupę rozlewaj na talerze, dodaj chorizo i posyp płatkami chili i  udekoruj świeżymi ziołami. Smacznego :).

Zupa kukurydziana
Zupa kukurydziana

Zobacz również przepis na zupę kukurydzianą w stylu meksykańskim:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/pikantna-zupa-w-stylu-meksykanskim/

Prawie niczym nie doprawiałam tej zupy, ponieważ nie widziałam takiej potrzeby. Sos sojowy ją dosolił, a chili przełamało słodycz kukurydzy. Marchewkę zblendowałam natomiast razem z kukurydzą i ziemniakiem, by uzyskać jeszcze ładniejszy kolor. Zupa smakowała bardzo fajnie, była taka inna. Na pewno w takiej postaci będzie się jeszcze pojawiała na naszym stole i myślę że wielbicielom kukurydzy bardzo zasmakuje. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *