Zupa krewetkowa

Zupa krewetkowa z chili i mleczkiem kokosowym

Zupa krewetkowa z chili i mleczkiem kokosowym

Zupa krewetkowa
Krewetki tygrysie 

Składniki dla 2 osób:
Pancerzyki pozostałe z 1/2 kg krewetek tygrysich (oprócz głów)
120 ml mleka kokosowego
1/4 l rosołu
papryczka chili ugotowana w rosole
płatki chili
1/2  łyżeczki czerwonego curry
2 garści mrożonych krewetek gotowanych
1/2 szklanki białego wina

Przygotowanie:
Do garnka wlej bulion i wino. Wrzuć pancerzyki krewetek i gotuj przez 5 minut. Przecedź przez sito. Pancerze wyrzuć, natomiast do wywaru dodaj czerwone curry, drobno pokrojoną ugotowaną papryczkę chili oraz mleko kokosowe. Gotuj kilka minut i dodaj mrożone, ugotowane krewetki. Chwilkę pogotuj, krewetki muszą się ogrzać. Na talerzu posyp świeżo zmielonymi płatkami chili. Smacznego :).

Zupa krewetkowa
Zupa krewetkowa

Owoce morza

Ach te zupy, uwielbiam je (poza krupnikiem). Kiedyś nie jadałam krewetek, w pewnym stopniu dlatego, że na polskim rynku ich nie było, ale też i dlatego, że nie wiedziałam jak smakują. Pierwszy raz zjadłam jakąś sałatkę w restauracji z krewetkami koktajlowymi. Nie zrobiły na mnie szczególnego wrażenia. Poza tym było ich tak mało w tej sałatce, że tak naprawdę były mało wyczuwalne. Potem znowu czasem jadłam w restauracjach, coraz bardziej mi smakowały, ale nie na tyle żeby je kupować i przygotowywać z nich jakieś dania. Aż któregoś pięknego dnia pojawiły się na polskim rynku surowe krewetki tygrysie. Zakochałam się w nich, no może nie powiem, że od pierwszego wejrzenia, ale na pewno od pierwszego kęsa. Nie miałam pojęcia, że mogą aż tak pysznie smakować. Od tamtej pory krewetki często goszczą na naszym stole i mam nadzieję, że tak już zostanie. Wiem, że mnóstwo ludzi wciąż nie potrafi się przełamać co do owoców morza. Szkoda, bo to wspaniałe doznania smakowe. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *