Zupa koperkowo porowa podana z lanym ciastem

Zupa koperkowo porowa podana z lanym ciastem

Zupa koperkowo porowa
Zupa koperkowo porowa

Składniki dla 2 osób:
mała porcja rosołowa z kurczaka bez skóry
1/2 marchewki
1/2 małej pietruszki
kawałek selera
10 cm pora (biała część)
mały pęczek koperku
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki „jarzynki”
2 listki laurowe
świeżo mielony pieprz
jajko
2 łyżki mąki
szczypta soli
masło klarowane

Przygotowanie:
Do rondla wlej 1/2 l wody, dodaj porcję rosołową. Gotuj około 1/2 godziny i dodaj marchewkę, pietruszkę i seler, gotuj aż wszystko będzie miękkie. Dodaj „jarzynkę”, sos sojowy, 2 liście laurowe. Pora pokrój w plasterki i wrzuć na rozgrzane na patelni masło klarowane. Wyjmij z wywaru porcję rosołową i warzywa. Troszkę marchewki pokrój na plasterki i ponownie dodaj do wywaru, dodaj również zeszklonego pora. Koperek posiekaj, połowę wrzuć do zupy. Do kubka wbij jajko, dodaj mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj, musi być kremowa konsystencja bez grudek. Wlewaj do zupy. Ja nie dodałam wszystkiego, ponieważ byłaby zupa zbyt gęsta. Jeśli robisz na więcej talerzy możesz wszystkie warzywa z wywaru pokroić i dodać do zupy. Zdejmij zupę z ognia, posyp resztą koperku i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂

Zupa koperkowo porowa
Zupa koperkowo porowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *