Zupa koperkowa z pomidorami koktajlowymi

Zupa koperkowa z pomidorami koktajlowymi

Zupa koperkowa z pomidorami koktajlowymi

Składniki dla 4 osób:
3 średniej wielkości ziemniaki
10 pomidorków koktajlowych najlepiej z gałązki
średnia marchewka
średnia pietruszka
mały pęczek koperku
1/2 dużej cebuli lub cała mniejsza
masło klarowane – ilość zależna od powierzchni patelni
2 łyżki lutenicy lub łagodnego ajwaru
4 łyżki śmietany 30 %
litr bulionu drobiowego lub warzywnego, ewentualnie może być z kostki, u mnie rosołek 🙂
pieprz
sól

Przygotowanie:
Koperek wymyj i wysusz.
Marchew i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki wyszoruj, obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Pomidorki koktajlowe natnij u nasady na krzyż, włóż do miseczki i zalej wrzątkiem.
Po kilku sekundach przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
Pokrój na połówki lub ćwiartki.
Koperek posiekaj, trochę możesz zostawić do dekoracji.
W garnku zagotuj bulion i wrzuć starte warzywa oraz ziemniaki.
Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, rozgrzej masło na patelni i wrzuć cebulę.
Zeszklij ją i dodaj pomidory oraz połowę posiekanego koperku.
Mieszaj od czasu do czasu.
Po około 5 minutach zawartość patelni przełóż do garnka. 
Dodaj ajwar lub lutenicę, śmietanę oraz dosmacz solą i pieprzem wg własnych upodobań.
Na talerzu posyp pozostałym koperkiem i jeśli chcesz udekoruj. Smacznego :).

Zupa koperkowa z pomidorami koktajlowymi
Zupa koperkowa z pomidorami koktajlowymi

A to jest zdjęcie zupy z mojego przepisu ugotowanej przez Dominikę :).

Zupa koperkowa z pomidorami koktajlowymi
Zupa koperkowa z pomidorami koktajlowymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *