Zupa kalafiorowa z zielonym groszkiem

Zupa kalafiorowa z zielonym groszkiem

Zupa kalafiorowa z zielonym groszkiem

Składniki dla 4 osób – małe porcje lub dla 2 duże porcje:
1/2 niewielkiej porcji rosołowej z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
mały kalafior
4 łyżki mrożonego zielonego groszku – w sezonie może być świeży
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
7-8 ziaren pieprzu czarnego
po kila gałązek świeżych ziół – u nas tymianek, oregano i natka pietruszki
łyżka jasnego sosu sojowego
płatki chili lub kolorowy pieprz

Przygotowanie:
Z porcji rosołowej ściągnij skórę (możesz zostawić, jeśli chcesz żeby zupa była tłuściejsza). Zalej litrem wody i zagotuj.
W tym czasie marchew, pietruszkę i seler obierz i dodaj do wywaru.
Pora oczyść i dorzuć do gara.
Zioła zwiąż nitką bawełnianą i dodaj do wywaru.
Wrzuć również liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie.
Gotuj około 2 godzin.
W małej ilości wody ugotuj groszek. Jeśli nie chcesz zupy blendować możesz groszek dodać do kalafiorowej pod koniec gotowania.
W tym czasie przygotuj kalafiora. Oderwij liście i podziel warzywo na różyczki, większe poprzecinaj na mniejsze kawałki. Bardzo dokładnie oczyść, bo mogą być larwy lub muszki.
Z garnka wyjmij warzywa i porcję rosołową, a wrzuć kalafiora.
Gotuj do miękkości, ale nie rozgotuj. Warzywo powinno być lekko chrupiące.
Wyjmij z zupy 1/3 kalafiora. Resztę przestudź i zmiksuj.
Dodaj odłożony kalafior, możesz też pokroić warzywa z wywaru i dodać do garnka.
Podgrzej zupę i rozlewaj na talerze. Dopraw świeżo mielonymi płatkami chili lub kolorowym pieprzem. Smacznego :). 

Zupa kalafiorowa z zielonym groszkiem
Zupa kalafiorowa z zielonym groszkiem

Groszek

Klasyczna kalafiorowa jest przepyszna, ale czasem fajnie dla odmiany podać ją inaczej. Ponieważ mój mąż uwielbia (ja w sumie też, ale nie aż tak jak on) groszek zielony, to postanowiłam sprawić mu przyjemność :). Groszek w naszym domu jest zawsze zarówno ten mrożony jak i konserwowy. Kiedyś kupowaliśmy malutkie puszki, ale to się kompletnie nie opłaca. Mała puszka kosztuje tyle samo co duża puszka mniej znanej firmy, aczkolwiek z równie smacznym groszkiem.
Zobacz również przepis na krem z kalafiora z gorgonzolą:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/krem-z-kalafiora-z-serem-gorgonzola-oraz-bazylia/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *